Se obeta ponovno odprtje veleposlaništva v Iranu?

Gotovo pa je, da bo Slovenija v kratkem odprla veleposlaništvo v eni izmed zalivskih držav.

Objavljeno
22. januar 2014 15.54
Posodobljeno
22. januar 2014 16.03
bandur/teheran
Z.P., notranja politika
Z.P., notranja politika

Ljubljana - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na odboru za zunanjo politiko v državnem zboru pojasnil, da na ministrstvu resno razmišljajo o ponovnem odprtju veleposlaništva v Iranu.

Kot je znano, je Slovenija v Teheranu zaprla veleposlaništvo pred slabim letom zaradi gospodarskih razmer, pa tudi zaradi zaostrovanja situacije v regiji.

Erjavec je pred poslanci odbora dejal, da se po dogovoru o iranskem jedrskem programu in napovedanem rahljanju evropskih sankcij proti Teheranu znova odpirajo možnosti za vrnitev slovenske diplomacije v prestolnico več desetmilijonske perzijske države.

Zunanji minister ocenjuje, da bi bila ta poteza dobrodošla za slovensko gospodarstvo, ki je bilo v tej državi v preteklosti že močno prisotno. Erjavec je napovedal, da bodo skušali za ta projekt v okviru proračuna poiskati sredstva, da imajo na MZZ resne namene, pa je zunanji minister podkrepil s pojasnilom, da so o tem koraku govoril tudi že s premierko Alenko Bratušek.

Sicer na MZZ še preučujejo možnost, da bi zaradi interesa slovenskega gospodarstva odprli konzularno predstavništvo v eni izmed držav srednje Afrike, najverjetneje v Tanzaniji, kjer je Slovenija dobila v last rezidenco in veleposlaništvo po delitveni bilanci premoženja nekdanje Jugoslavije.

Končne odločitve o tem še ni, je pojasnil Erjavec, ker stvari še preučujejo, je pa gotovo, da bodo v kratkem odprli veleposlaništvo v eni izmed zalivskih držav, a dokončne odločitve, kje, še ni: ali bo to v Kuvajtu, Katarju, Združenih arabskih emiratih ali Savdski Arabiji.