Sindikati bi zdravstvo reformirali brez posegov v košarico pravic

Semolič: Spremembe zdravstvene zakonodaje le s soglasjem socialnih partnerjev. Ljudi je treba v času krize zaščititi.

Objavljeno
03. junij 2013 20.48
mpi*ZDRAVSTVO
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – V največji sindikalni centrali ZSSS vlado opozarjajo, naj ob sprejetju zdravstvene reforme finančno stabilnost zdravstvene blagajne zagotovi z racionalizacijo javne zdravstvene mreže, s transparentnimi javnimi naročili in z enakomernejšim vplačevanjem prispevkov.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so proti temu, da bi reforma, ki naj bi bila pripravljena do konca leta, skrčila košarico zdravstvenih pravic. Izvršna sekretarka ZSSS za varnost in zdravje pri delu ter socialno politiko Lučka Böhm pričakuje, da bo obvezno zdravstveno zavarovanje še naprej zagotavljalo visoko stopnjo dostopnosti državljanov do zdravstvene oskrbe.

Po njenem prepričanju osnovne košarice pravic ni treba na novo definirati, prave rezultate bi bilo mogoče doseči tudi z združitvijo obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. V ZSSS so se s pripravljavci reforme pripravljeni »pogovarjati o izločitvi pravic, ki so socialne narave in financirane iz zdravstvene blagajne«.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič meni, da je obvezno zdravstveno zavarovanje eden od temeljev socialne države, zato se zdravstvena zakonodaja lahko spremeni le s soglasjem socialnih partnerjev. Še vedno so proti socialni kapici pri vplačilu socialnih prispevkov in krajšanju bolniškega nadomestila. »Prav v času krize je treba zaščititi ljudi, ki zaradi bolezni morajo ostati doma,« pravi Semolič.

Minister se bo še usklajeval

Na ministrstvu za zdravje pričakovanja sindikatov še ne komentirajo. Minister Tomaž Gantar bo prihodnje dni nadaljeval koalicijska usklajevanja o spornem reformnem zakonu o zdravstveni dejavnosti. Stranka DL ne podpira predloga ministra, da bi prihodke zdravstvene blagajne razširili tudi na prispevke iz najemnin in dividend. »O košarici pravic in zdravstvenem zavarovanju pa se bo razpravljalo pozneje v noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju,« so sporočili.