Sindikati proti privatizaciji: Hočejo nam vzeti infrastrukturo, vodo in zrak

Premier Miro Cerar sindikatov ni sprejel, kar po Štrukljevih besedah zapira pot dialogu in vodi v stopnjevanje konflikta.

Objavljeno
09. november 2014 20.52
Sindikalni shod
Mario Belovič, notranja politika, Ti. K., Delo.si
Mario Belovič, notranja politika, Ti. K., Delo.si

Ljubljana – Glavne sindikalne centrale so danes pred poslopjem vlade organizirale protestni shod proti vladnim nameram po privatizaciji državnih podjetij. Pred poslopjem se je zbralo približno 500 ljudi, ki so s sirenami, piščalkami in transparenti zahtevali takojšnjo ustavitev privatizacije. Predsednik ZSSS Dušan Semolič je zahteval zaustavitev prodaje državnega premoženja, dokler ne bo pripravljena skupna strategija privatizacije.

Sindikati opozarjajo, da vlada pri tem procesu brezglavo sledi predvsem svojim obljubam Bruslju, ne da bi upoštevala interes zaposlenih, spregleduje pa tudi svoje predvolilne obljube, da bo privatizacija transparentna in strateška. Zato so med drugim zahtevali tudi spremembo prevzemne zakonodaje, tako da bo ta ščitila delavce.

Predsednika KSJS in KSS Pergam Branimir Štrukelj in Janez Posedi pravita, da so v ozadju privatizacije finančne institucije, ki stojijo za Brusljem. »Hočejo nam vzeti infrastrukturo, vodo in zrak, ostali bomo brez vsega. Uprimo se temu,« meni Posedi.

Državljanom bi morala vlada povedati, kaj bodo imeli od prodaje, je povedal Štrukelj. »Ali bomo imeli več delovnih mest, bomo bolje živeli, bo kakšna nova cesta, železnica, bodo manjše vrste v bolnišnicah, bo bolj kakovostno javno šolstvo? Nič od tega ne vemo, zgolj to, da se bo zgodil vesoljni potop, če ne bomo prodali,« je bil kritičen.

Svoje zahteve so vodstva sindikatov izročila vladi. Namesto premiera Mira Cerarja jih je sprejel državni sekretar Tadej Slapnik. Tovrstna aroganca zapira pot dialogu, odpira pa pot stopnjevanju socialnega konflikta, je opozoril Štrukelj.

Če jih vlada ne bo upoštevala danes, je predsednik KS 90 Peter Majcen opozoril: »Danes nas je veliko, drugič nas bo več, tretjič pa toliko, da nas ne boste mogli spregledati.«

Vseh sedem sindikalnih central v Sloveniji je prepričanih, da ni pogojev za privatizacijo, ker država nima ustrezne strategije. Glavni cilj prodaje je zato po njihovem mnenju le brezglavo polnjenje proračuna. V sindikatih pravijo, da niso proti prodaji, ampak proti razprodaji. Za transparenten proces privatizacije je po njihovem mnenju treba najprej zagotoviti ustrezne pogoje, med katerimi so popravki prevzemne zakonodaje, okrepitev vloge državne institucije v postopkih ter zaščita sindikalnih zaupnikov in predstavnikov delavcev v organih upravljanja in nadzora.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pravi, da se prodajajo zelo uspešna podjetja, poleg tega pa ni mogoče spregledati nevarnosti prodaje za zaposlene.

»Prodajalec naj pripravi ukrepe za zmanjšanje možnih negativnih učinkov na socialni in ekonomski položaj zaposlenih,« pozivajo sindikati. Lastniki, uprave in sindikati morajo ob prodaji podpisati sporazum, s katerim se bo med drugim zagotavljalo, da se v podjetju kot uradni jezik ohrani slovenščina, da si bo kupec prizadeval za dolgoročni obstoj družbe, da bo ohranil proizvodnjo in prodajo na obstoječih lokacijah in da bo investicijsko vlagal v posodobitev proizvodnje in nove programe, predlagajo sindikati. Prepričani so tudi, da mora prodajna pogodba nujno vsebovati protikorupcijsko klavzulo. Zahtevajo še večjo družbeno odgovornost podjetij.

Sindikate so prišli na shod podpret tudi predstavniki ZL, ki so v DZ že večkrat poskušali ustaviti privatizacijo. Kot je danes ponovil vodja poslancev ZL Luka Mesec, je privatizacija ekonomsko, družbeno in okoljsko škodljiva, zastraševanja z EU in bankrotom pa prazna.

Za jutri je vlada načrtovala sestanek sindikatov z državnim sekretarjem Metodom Dragonjo, zadolženim za privatizacijo, ki pa so ga ti zavrnili.

Državni zbor je sklep o privatizaciji 15 podjetij v državni lasti sprejel že v prejšnjem mandatu na predlog vlade Alenke Bratušek. Sedanja vlada bo po napovedih premiera Mira Cerarja začrtano privatizacijo nadaljevala in jo celo pospešila. Poleg sindikatov hočejo privatizacijo ustaviti tudi v opozicijski Združeni levici.