Sindikati: Vlada načrtuje odpuščanja v šolstvu

Neuspešna pogajanja sindikati ocenjujejo kot namerna. Zahtevajo, da se vlada drži že podpisanih sporazumov.

Objavljeno
07. januar 2013 10.02
Posodobljeno
07. januar 2013 11.00
Slovenija, Ljubljana, 26.03.2012. Sasa LONCAR s skupino otrok med plesno delavnico sodobnega plesa v Pionirskem domu na Vilharjevi v Ljubljani. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
K. V., Pi.K., Delo.si; STA
K. V., Pi.K., Delo.si; STA

Sindikalnih predstavniki delovne skupine za pripravo socialnega sporazuma 2012-2016 »Znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja« poudarjajo, da so sprejeli ponudbo predstavnikov vlade, da stečejo konkretni pogovori o masi plač in prihodnjem obsegu javnih storitev v izobraževanju, znanosti in kulturi.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukič in predstavnik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Marko Marinčič v sporočilu za javnost opozarjajo, da ne bodo pristali na vladne načrte, ki vodijo v padec kakovosti javnih storitev v imenu varčevanja.

V nedeljo je vodja vladne pogajalske strani, državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost kulturo in šport (MIZKŠ) Mojca Škrinjar »pristanek na vladne pogoje začela izsiljevati z globami, ki naj bi jih že v prihajajočem tednu naložili šolam,« trdijo predsedniki sindikatov.

Za nadaljevanje pogovorov je bil predlagan 10. januar, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ugotavljajo, da načrt na področju visokega šolstva kaže na interese privatizacije šolstva, ki ni v interesu javnosti, temveč posameznih uradnikov na MIZKŠ.

Po njihovem mnenju so ti interesi tudi razlog, »da vladna stran že od jeseni 2012 v celoti zavrača vsebinske pogovore o področjih visokega šolstva in znanosti«.

V času, ko naj bi se odvila pogajanja MIZKŠ, naj bi MIZKŠ pripravljal razpise, ki evropska sredstva usmerjajo v samostojne in zasebne zavode, sredstva za javno visoko šolstvo pa krči, navajajo sindikati.

Medtem pa, ocenjujejo sindikalni predstavniki, MIZKŠ predlaga načrte, koliko učiteljev, podpornih služb, knjižničarjev, kuharjev, čistilk in laborantov naj se odpusti. Vladni strani očitajo, da je njihov edini argument, da  »sledijo proračunu«.

Vlada naj se drži podpisanih sporazumov

Od vlade zato pričakujejo, da bo spoštovala že podpisane sporazume, pri katerih sta sodelovali prejšnja in sedanja vlada. Ti sporazumi med drugim natančno omejujejo znižanje plač in znižanje števila zaposlenih za leto 2013, so zapisali.

Dodali so še, da bodo tudi v nadaljevanju pogajanj odločno nasprotovali izenačevanju javnih in zasebnih ponudnikov storitev na področju izobraževanja in kulture, zlorabi instituta koncesij za pospeševanje privatizacije in komercializacije storitev, napovedanemu zapiranju oddelkov v javnih gimnazijah ob hkratnem odpiranju oddelkov v zasebnih gimnazijah, stihijskemu krčenju sredstev za javno šolstvo ter težnji po usmerjenem izobraževanju.