Skupščina ZZZS potrdila finančni načrt za prihodnje leto

Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da predloga finančnega načrta ZZZS za prihodnje leto ne podpira.

Objavljeno
11. december 2012 11.15
Posodobljeno
11. december 2012 11.30
mdr/UKC
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

Ljubljana -Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je potrdila predlog finančnega načrta zavoda za prihodnje leto. Finančni načrt mora potrditi še vlada, sicer pa minister za zdravje Tomaž Gantar nasprotuje takšnemu predlogu finančnega načrta, ki znižuje odhodke za zdravstvene storitve v prihodnjem letu za 6,1 odstotka.

Celotni prihodki ZZZS bi po predlogu finančnega načrta v prihodnjem letu znašali 2,29 milijarde evrov, kar je za 3,1 odstotka manj od pričakovanih letošnjih prihodkov. Finančni načrt predvideva tudi odhodke v višini 2,29 milijarde evrov.

Predlog finančnega načrta predvideva, da se bodo odhodki za zdravstvene storitve v prihodnjem letu nominalno znižali za štiri odstotke oz. realno za 6,1 odstotka glede na pričakovano realizacijo v letošnjem letu. Ob upoštevanju prenosov dela stroškov, ki jih je ZZZS opravljal med leti 2011 in 2012 ter med 2012 in 2013, pa bi bili odhodki za zdravstvene storitve v prihodnjem letu za 8,6 odstotka nižji od ocenjenih za letošnje leto.

Proti predlogu finančnega načrta sta glasovali le predstavnici ministrstva za zdravje v skupščini, predstavnik ministrstva za finance pa se je glasovanja vzdržal.

Gantar: »Papir številke lahko prenese, zdravstvo jih ne bo«

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob začetku današnje skupščine ZZZS dejal, da predloga finančnega načrta ZZZS za prihodnje leto ministrstvo za zdravje ne podpira, saj bi pomenil »začetek konca našega zdravstva«.

»Znižanje cen zdravstvenih storitev, ki presega triodstotno znižanje, bo povzročilo še dodatne, še resnejše motnje v zdravstvenem sistemu,« je opozoril Gantar ob začetku seje skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Zato je predlagani finančni načrt zanj nesprejemljiv.

»Papir številke lahko prenese, zdravstvo jih ne bo,« je opozoril minister.

Dejal je tudi, da je takšen predlog finančnega načrta po strokovni plati dober, vendar pa posega na področje, ki je za zdravstvo že škodljivo. Teh 93 milijonov evrov, kolikor bo zavod predvidoma beležil minusa ob koncu letošnjega leta, večji del pa bo prenesen med stroške za prihodnje leto, ne moremo prenesti na pleča zdravstvenih zavodov brez velike škode za zdravstvo, je opozoril minister.

Kritično do zmanjševanja denarja v zdravstvu

Tomaž Gantar je kritičen do neselektivnega in linearnega zmanjševanja sredstev v zdravstvu, ki kaznuje vse izvajalce zdravstvenih storitev.

»Nekateri tega več ne bodo zdržali,« je opozoril in dodal, da ministrstvo pripravlja določene spremembe zakonodaje, ki jih bodo v prihodnjem letu sprejemali po nujnem postopku.

Predlog finančnega načrta, o katerem bo danes odločala skupščina ZZZS, namreč predvideva, da se bodo odhodki za zdravstvene storitve v prihodnjem letu nominalno znižali za štiri odstotke oz. realno za 6,1 odstotka glede na pričakovano realizacijo v letošnjem letu.

Ob upoštevanju prenosov dela stroškov, ki jih je ZZZS opravljal med leti 2011 in 2012 ter med 2012 in 2013, pa bi bili odhodki za zdravstvene storitve v prihodnjem letu za 8,6 odstotka nižji od ocenjenih za letošnje leto.

Celotni prihodki ZZZS bi po predlogu finančnega načrta v prihodnjem letu znašali 2,29 milijarde evrov, kar je za 3,1 odstotka manj od pričakovanih letošnjih prihodkov.

Finančni načrt predvideva tudi odhodke v višini 2,29 milijarde evrov.