Sledi niz interpelacij

O Gašperšiču jutri, dve ministrici pa pišeta odgovore na kritike.

Objavljeno
18. september 2016 22.02
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – O interpelaciji proti ministru Petru Gašperšiču bo državni zbor jutri razpravljal ves dan. Minister po napovedih poslancev ne bo odstavljen. Po dogovorih koalicije je mogoče pričakovati, da bo v sredo za novo finančno ministrico izvoljena Mateja Vraničar Erman.

Gre za prvo interpelacijo, ki jo je z dovolj podpisi poslancev vložila Združena levica (ZL). Pred časom je poskušala interpelirati tudi Dušana Mramorja, a jim ni uspelo zbrati deset podpisov. Ta mesec sta bila v pičlem tednu sproženi še dve interpelaciji: proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc in ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič. Obe je prvi podpisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. SDS ima daljšo tradicijo in več izkušenj z interpelacijami kot ZL. Do zdaj je skupaj sprožila že 19 interpelacij ali skoraj polovico vseh. Ministrici odgovore na očitke še pripravljata.

Vsebina interpelacije proti Makovec Brenčičevi je nadaljevanje spora o financiranju Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Po pritožbi skupine staršev je ustavno sodišče odločilo, da bi moral državi zbor najpozneje do začetka letošnjega leta uzakoniti enako financiranje programov zasebnih osnovnih šol, ki jih država zdaj plačuje le 80-odstotno.

Večina poslancev je do zdaj zavračala predloge SDS, da bi državni zbor storil, kar je zahtevalo ustavno sodišče. Ministrica posebne rešitve poslancem še ni predlagala. Težave ima tudi v koaliciji. SD in Desus enakemu financiranju osnovnih šol nasprotujeta in sta predlagali popravek ustave. Da so pogledi različni, je mogoče slišati tudi med poslanci SMC.