Slovenija bo obvestila arbitražno sodišče o incidentih na morju

Po več letih je hrvaška stran nenavadno aktivna. MZZ razmišlja tudi o začasnih ukrepih.

Objavljeno
22. oktober 2014 22.44
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Protestno noto, ki jo je ministrstvo za zunanje zadeve izročilo hrvaški veleposlanici v Ljubljani Vesni Terzić, bo Ljubljana posredovala tudi arbitražnemu sodišču, ki razsoja o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško. Kot je mogoče razumeti ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), razmišljajo tudi o začasnih ukrepih po pravu morja.

Po petih letih miru v Piranskem zalivu so se v minulih tednih zgodili vsaj trije ribiški incidenti, v katerih je sodelovala hrvaška policija, po ocenah slovenskega zunanjega ministrstva pa so bili ogroženi slovenski interesi in interesi slovenskih ribičev. Na MZZ poskušajo ugotoviti, kakšni motivi bi lahko vodili sosednjo državo k povzročanju incidentov na območju v Piranskem zalivu, ki je predmet obravnave pred arbitražnim sodiščem in ki je opredeljeno kot sporno. Slovenija in Hrvaška sta se z brionsko izjavo 2005 in kasneje s podpisom arbitražnega sporazuma sporazumeli, da se bosta v prihodnje izogibali incidentom na tem območju, dokler arbitražno sodišče ne sprejme odločitve o poteku meje.

Provokacije blizu sredinske črte Piranskega zaliva

Kot je znano, se je junija letos v Haagu pred začasnim sodiščem končal ustni del pravde, zdaj pa je pred petimi arbitražnimi sodniki le še naloga, da razsodijo, kje bo potekala kopenska in morska meja med državama. Sodbe v letošnjem letu še ni pričakovati, bolj verjetno je, da bodo sodniki zaključili z delom v prvi polovici prihodnjega leta.

Po podatkih MZZ so se zadnji incidenti zgodili blizu sredinske črte po Piranskem zalivu, kar kot rešitev predlaga tudi Hrvaška. Kot je mogoče razumeti neuradne informacije z MZZ, bi lahko bile provokacvije še zadnji poskusi pritiska na arbitražni postopek. O pravih razlogih za takšno ravnanje hrvaške policije na ministrstvu le ugibajo, vendar, kot je mogoče razumeti, se takšni incidenti ne bi mogli zgoditi brez vednosti uradnih hrvaških oblasti.

Na MZZ tudi menijo, da enostranski posegi ne morejo več vplivati na potek arbitraže, saj sta obe državi že predstavili vse svoje argumente, pred sodniki pa je le še temeljita proučitev gradiva in razsodba. Kljub temu bo Slovenija o incidentih v Piranskem zalivu obvestila tudi arbitražno sodišče, če pa se bodo incidenti nadaljevali in stopnjevali, bo Slovenija razmislila o uporabi začasnih ukrepov, ki jih mora po sporazumu odrediti sodišče.