Slovenija naklonjena priznanju sirske opozicije

Naklonjeni smo priznanju nove koalicije sirske opozicije, je v Bruslju povedal vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec.

Objavljeno
19. november 2012 21.27
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Bruselj - Zunanji ministri EU sicer danes niso sprejeli enotnega stališča o priznanju sirske opozicije, so jo pa podprli.

EU, ki je še naprej »zgrožena« nad slabšanjem razmer v Siriji ter zaskrbljena nad učinki sirske krize na varnost in stabilnost sosednjih držav, meni, da je nova nacionalna koalicija sirskih revolucionarnih in opozicijskih sil legitimni predstavnik prizadevanj Sircev ter da je njeno oblikovanje pomemben korak naprej k zagotovitvi enotnosti sirske opozicije.

Erjavec je pojasnil, da enotnega stališča o priznanju nove koalicije danes ni bilo mogoče doseči, ker nekatere članice menijo, da je za to prezgodaj, saj na tej točki še ni dovolj jasno, ali bo ta dejansko predstavljala vse opozicijske sile v državi. Za zdaj je novo koalicijo od članic unije priznala le Francija, to možnost pa je danes nakazala tudi Velika Britanija.

Slovenija je priznanju naklonjena, saj vidi oblikovanje nove koalicije kot pomemben korak naprej. S tem namreč odpade argument predsednika Bašarja al Asada, da ne more z oblasti, ker ni alternative. Poleg tega prej v Siriji ni bilo pravega sogovornika, ker je bila opozicija razklana, kar je bil vir frustracij, je pojasnil minister Erjavec in izrazil željo, da bi bila Slovenija med prvimi članicami unije, ki bodo priznale novo koalicijo.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je danes na zasedanju omenil idejo, naj EU delno ukine embargo na izvoz orožja Siriji in pomaga oborožiti sirsko opozicijo, a razprave o tem po Erjavčevih besedah ni bilo. Slovenski minister sicer nad francosko zamislijo »ni navdušen«, saj krepitev vojaških zmogljivosti po njegovih besedah ni rešitev, temveč je treba izkoristiti vse diplomatske potenciale.

Razmere v Siriji je danes v Bruslju komentiral tudi obrambni minister Aleš Hojs, ki ni prepričan, da se »bo stvar iztekla, kot si vsi želimo«, torej z diplomatsko rešitvijo, saj sta režim in opozicija preveč vsak na svojem bregu. Na podlagi nedavnega srečanja s turškim kolegom je Hojs tudi povedal, da se turška vojska razmeroma resno pripravlja na morebitno potrebo po ukrepanju.

Po mnenju obrambnega ministra je očitno, da se bo sedanji stalni status vojne v Siriji nadaljeval. O možnosti vojaškega posredovanja mednarodne skupnosti v Siriji se po Hojsovih besedah danes v Bruslju niso pogovarjali. Pri tem je minister ponovil, da je Sirija precej drugačna zgodba kot Libija, ko se je mednarodna skupnost razmeroma hitro odločila za vojaški poseg.