Slovenski ribiči bodo lahko lovili do Vrsarja

Neuradno: Slovenija se je odločila zapreti hrvaško poglavje o ribištvu tako, da bo ugodno tudi za naše ribiče.

Objavljeno
02. junij 2011 22.24
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Ljubljana – Danes bodo menda člani parlamentarnega odbora za zadeve Evropske unije dali zadnje soglasje, s katerim bi Slovenija privolila v to, da lahko Hrvaška prihodnji teden v Bruslju zapre poglavje o ribištvu in s tem naredi še en pomemben korak k polnopravnemu članstvu. Slovenska stališča glede zaprtja poglavja o ribištvu so, kot kaže, zelo različna. Razprava o tem ni prišla v javnost, saj odgovorni očitno domnevajo, da bi javna razprava lahko škodila pri odločanju. Odnos Slovenije do vprašanja urejanja odnosov s Hrvaško na področju ribištva je občutljiv, saj ima slovenska država veliko slabih izkušenj v zgodovini pogajanj o tem poglavju.

Neuradno smo lahko izvedeli, da se je slovenska država odločila zapreti hrvaško poglavje o ribištvu tako, da bo ugodno tudi za slovenske ribiče. Ti bi sicer smeli loviti po desetletje starem sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju (Sops) šele po arbitražnem postopku. Sops dopušča, da smejo slovenski ribiči loviti do Vrsarja, hrvaški pa do Debelega rtiča. Toda po uveljavitvi Sopsa so hrvaški ribiči »na morski ulici« preprosto prepovedali slovenskim ribičem, da zaplujejo dlje od Savudrijskega rta. Bilo je več incidentov in Sops je tedaj padel v vodo.

Sedanji dogovori s Hrvaško prek Bruslja pa so Sops uvrstili v sestavni del evropskega prava. S tem je EU dopustila možnost, da bosta imeli Hrvaška in Slovenija po dokončanju arbitražnega sporazuma ureditev, ki bo nekoliko posebna in ne bo veljala tudi za ribiče drugih članic. Prav imajo torej tisti, ki trdijo, da bi Sops moral veljati že deset let, vendar so nasprotniki ribiških določil Sopsa takšen položaj upravičili z dejstvom, da na morju ni bilo meje, zaradi česar je nastalo veliko ovir.

Ko bo meja na morju znana, ovir za Sops ne bo več. Slovenski ribiči pa naj bi od EU prejemali finančno pomoč za čas, ko ne bodo odhajali na ribolov. Če se, denimo, nekaj mesecev zaradi slabega ulova ne bi odpravljali na morje, bi za te mesece prejeli približno 1200 evrov (bruto) nadomestila (povprečna ribiška plača) vse do sklenitve arbitražnega sporazuma. Marko Pavliha, pomorski pravnik, takšni rešitvi nasprotuje, saj meni, da ribičem jemlje njihovo bit.

Če bi hrvaški ribiči tudi po odločitvi arbitražnega sodišča še vedno preprečevali slovenskim ribičem ribolov po Sopsu, bi bilo to vprašanje evropskega prava. To pomeni, da bi imeli slovenski ribiči večje jamstvo za uveljavitev Sopsa od tega, ki ga imajo danes, saj je Sops že desetletje preprosto – na ledu.