SLS kandidatom za predsednike daje več časa za prijavo

Franc Bogovič se poslavlja iz vrha stranke. Imena morebitnih kandidatov za predsednika stranke, še niso znana.

Objavljeno
08. november 2014 09.59
Pi. K., Delo. si, STA
Pi. K., Delo. si, STA
Širše vodstvo SLS je na današnji klavzuri v Celju pred decembrskim kongresom, na katerem bodo izbirali novo vodstvo, spregovorilo o strankini poti naprej ter analiziralo delo stranke v zadnjih nekaj letih. Kot je po posvetu povedal predsednik Franc Bogovič, so se odločili podaljšati kandidacijski postopek za organe stranke do 26. novembra.

Prvotni datum je bil postavljen na 17. november, zdaj pa so ga podaljšali za deset dni, nato pa bodo 29. novembra opravili še eno klavzuro, na kateri se bodo skupaj s svojimi ekipami in ključnimi programskimi usmeritvami lahko še pred kongresom 6. decembra predstavili kandidati za predsednika SLS.

Cilj je povečati bazo volivcev

»Današnja razprava skoraj stotih ljudi je bila zelo kakovostna. Ključno vodilo je bilo to, da stranka želi ustvariti ekipo in ne gradi samo na posamezniku, kot se v zadnjem času dela v slovenskem prostoru. Hkrati želi nadaljevati s tem, kar SLS že dolgo predstavlja, torej stranko, ki predstavlja stabilnost, mir in povezovalnost v slovenskem političnem prostoru,« je dejal Bogovič.

Udeleženci klavzure so si po njegovih besedah tudi zelo odkrito povedali, da je treba pomiriti tudi kakšen nemir znotraj stranke, sicer pa je bilo podanih zelo veliko dobrih predlogov, tako v programskem kot v organizacijskem smislu. V prihodnje želijo biti stranka, ki jo bodo volili tako ljudje iz njihove tradicionalne baze in tisti, ki jih doslej niso obkrožili.

Bogovič na volilnem kongresu pričakuje več kandidatov, podaljšanje roka za kandidature pa po njegovem mnenju ne pomeni, da v stranki nimajo ljudi, ki bi bili pripravljeni prevzeti odgovornost. Do lokalnih volitev so se namreč ukvarjali predvsem z njimi, za kar je šlo veliko energije in dosegli dober rezultat, zato so nekaj časa razmišljali celo o preložitvi kongresa, da bi pred tem opravili daljšo in širšo razpravo.

Bogovič ostaja aktiven v stranki

»Tokrat nismo govorili o imenih, smo pa veliko o tem, po kateri poti in s kakšnimi ljudmi. Skupna ugotovitev je bila, da je treba dobiti ekipo, v kateri bodo svoje mesto našli tako tisti, ki so že v preteklosti kaj naredili za stranko, predvsem pa, da je čas in priložnost tudi za mlajšo generacijo, ki bo znala z novimi prijemi nagovoriti tudi tiste volivce, ki jih danes ne znamo več povabiti na volitve,« je dejal Bogovič.

V SLS po njegovih besedah rešitve za vodilne položaje iščejo v krogu stranke, saj je tudi njihov statut zelo specifičen v tem delu in za kandidaturo v organe stranke zahteva najmanj šestmesečno članstvo. Sam v strankine organe ne namerava kandidirati, bo pa ostal aktiven član SLS in kot njen pomemben funkcionar ostaja aktivno vpet v njeno delovanje.

Na današnji klavzuri so nekaj časa posvetili tudi morebitnemu povezovanju s sorodnimi strankami in ugotovili, da je bilo njihovo posrečeno predvolilno sodelovanje z NSi pri evropskih volitvah med volivci nagrajeno. Nadaljnjega sodelovanja v stranki ne zavračajo, kaj več od tega, pa za zdaj ne načrtujejo.