Sodniško društvo: Odločitve sodišč je treba spoštovati

»Udeleženci postopkov so dolžni spoštovati odločitve sodišč, čeprav se morda z njimi ne strinjajo.«

Objavljeno
06. maj 2014 13.09
Posodobljeno
06. maj 2014 13.40
uho*Sodisce - kladivo
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana − Po tem ko je sodišče pravnomočno obsodilo Janeza Janšo na dve leti zaporne kazni, člani in simpatizerji SDS vsakodnevno opozarjajo na »politično motiviran proces«, o sodiščih menijo, da so »najšibkejša točka slovenske tranzicije«, Janša pa je javnosti sporočil, da sodbe ni mogoče spoštovati, jo je pa treba upoštevati.

Očitke o politični motiviranosti so že ostro zavrnili predsedniki slovenskih sodišč in Sodni svet, danes pa je še Slovensko sodniško društvo izpostavilo »dolžnost spoštovanja avtoritete sodišč in sodnikov kot predstavnikov institucij sistema«.

Udeleženci postopkov so dolžni spoštovati odločitve sodišč, čeprav se morda z njimi ne strinjajo, poudarjajo v sodniškem društvu. To so namreč splošno sprejeta načela sodobnih demokratičnih držav in eden od temeljev vladavine prava in pravne države, poudarjajo v društvu. »To še toliko bolj velja, če imajo odklonilen odnos do prava, sodstva in sodnikov nosilci politične ali gospodarske moči, ko so stranke postopkov,« je društvo zapisalo v današnji izjavi za javnost.

V društvu še poudarjajo, da je še posebej nujno spoštovanje načela neodvisnosti sodstva in sodnikov, ki »ni privilegij sodnikov, pač pa pravica strank, da jim sodi neodvisni in nepristranski, pokončni in odločni sodnik«. Le takšen je namreč lahko garant pravičnosti in temeljnih vrednot v pravni državi, so zapisali.

Na Janševe besede se je odzval tudi pravosodni minister Senko Pličanič. Ta je med drugim dejal, da Janševe izjave o nespoštovanju sodstva kažejo na to, da se v Sloveniji še učimo demokracije in da so demokratični standardi pri nas zelo nizki.