Soršak ne bo minister, ker MNZ pripada SDS

Iz intervjuja s Soršakom: V določenem trenutku so začeli pogojevati mesto predsednika parlamenta z notranjim ministrstvom.

Objavljeno
26. januar 2012 09.31
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

Ljubljana – Čeprav mu Gregor Virant očita prenagljenost, Jani Soršak ne bo minister v Janševi vladi. Svoje odločitve ne namerava preklicati, je potrdil v pogovoru z nami.

Zakaj ste se umaknili? Ste to storili sami ali so vas odstranili drugi?

Med pogajanji so se pokazale določene konceptualne razlike glede organizacije in statusa Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kar smo potem tudi uskladili. V osnovi so vse druge stranke znotraj sedanje koalicije potrdile zahteve Liste Virant, ki so zdaj tudi vpisane v koalicijsko pogodbo.

Kaj pa tožilstvo? Po novem bo pod jurisdikcijo ministrstva za notranje zadeve (MNZ). Se vam v duhu pogojev DLGV zdi sprejemljivo, da ministrstvo zasede stranka SDS, katere predsednik je v postopku, ki ga proti njemu na sodišču vodi prav državno tožilstvo?

Saj veste, da smo to problematizirali že med predvolilno kampanjo. Od tega nismo odstopili. Roko na srce: združitev MNZ in tožilstva je predlagala DLGV. Zaradi večje učinkovitosti. Med pogajanji s sedanjo opcijo niti nismo skrivali, da bi bilo dobro, če v primeru, da tega ministrstva ne dobi Lista Virant, MNZ dobi katera od drugih koalicijskih strank.

Vendar ne SDS.

Da.

Je mogoče ravno to tista točka, da ste se nepreklicno odločili, da ne boste ne notranji ne pravosodni minister? Je vaša odločitev torej povezana s tem, da MNZ ne sme dobiti SDS?

Da.

Eden ključnih vzrokov za vaš »ne« ministrovanju je torej nastajajoči trikotnik med SDS, MNZ in tožilstvom. Še kaj?

Ne... Pa to sploh ni bistveno. Ne gre le zame. Kolikor vem, obstaja neki zadržek in bo tožilstvo še nekaj časa ostalo v ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

Kaj se je zgodilo s pogajalsko taktiko DLGV? Kaj pomenijo pogajalski rezultati? Je mesto predsednika državnega zbora za ceno notranjega oziroma pravosodnega ministra uspeh?

To bo pokazal čas. Vsekakor pa to ni bila naša originalna pozicija. Med tako imenovanimi pogajanji se je spremenila.

Zdelo se je, da ste trdni kandidat za notranjega oziroma pravosodnega ministra. Občutek je tudi, da ste si zadnjega v DLGV bolj želeli.

Sodeloval sem v pogajanjih s Pozitivno Slovenijo, v omejenem obsegu pa tudi s koalicijo, ki jo sestavlja SDS. Zahteve do obeh strani so bile enake. V določenem trenutku pa je pri sedanji koaliciji nastala sprememba in začeli so pogojevati mesto predsednika državnega zbora z notranjim ministrstvom.

Kaj se je zgodilo z vašimi (DLGV) pogoji? So do koalicije, ki jo sestavlja SDS, ostali isti, ki so bili do PS?

Pogoji so ostali isti. Ampak rezultat pogajanj je takšen, kakršen pač je.

DLGV se je torej na tej točki izjemno slabo izpogajala.

Tega, ali je rezultat slab ali ne, ne bi komentiral. Tudi druga ministrstva so bila v igri, ne zgolj pravosodno in ministrstvo za notranje zadeve. Tudi zdravstvo in infrastruktura.

Dobili ste zgolj mesto predsednika DZ in ministrstvo za finance.

Finančno ministrstvo je zelo pomembno, poleg tega pa smo dobili tudi ministrstvo za javno upravo.

Janez Čebulj je kandidat SLS.

Drži, ampak naša Lista temu predlogu ne nasprotuje. Res pa to ni edino ime, ki ga je predlagala naša Lista.

Menite, da so vam zgodbo s 3Lanom, Večerom in Matejem Raščanom nastavili? Komu to pripisujete? Iz krogov Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pravijo, da ste oprani sumov.

Zgodba se je dogajala že takrat, ko sem še bil na Uradu RS za varstvo konkurence. V trenutku, ko je v zgodbo vstopil Matej Raščan, sem se iz zadeve umaknil, ker sem ga nekoč zastopal. Torej, vlada me je razrešila na mojo zahtevo. To so preverljiva dejstva. Informacije o povezavi financiranja v tej zgodbi so zame popolna novost, vendar ne spremenijo dejstva: v tej zadevi se ni zgodilo nič spornega. Soglasje za prodajo Večera Delu je prišlo po mojem odhodu. Transakcije ni bilo, a če imam prave informacije, je ara ostala na Delu. To sem slišal. Kako je bilo to financirano, je pa vprašanje za tiste, ki so dali denar. V tej anonimki piše, da je bila to NKBM. Če bi bili malo zlobni in bi špekulirali, bi lahko povedali, da je Večer v istem kraju kot NKBM.

Ste se o indicih, da za tem anonimnim diskreditiranjem vašega imena stoji SDS, pogovarjali s kom iz te stranke?

Da.

Je bil to Janez Janša?

Opravil sem pogovor z njim, o detajlih se nisva pogovarjala.

Ste dobili njegovo zagotovilo, da za anonimko ne stoji njegova stranka?

Da. Takšno zagotovilo je bilo.

Mu verjamete?

Zmeraj moraš verjeti, kaj ti ljudje povedo. (Nasmeh.)

Na torkovi novinarski konferenci z Virantom nekako nista bila usklajena.

Drži. Gospod Virant mi je očital, da sem se prenagljeno odzval. Tukaj ima več izkušenj in ima verjetno prav, vendar dejstvo ostaja: ko nekaj poveš, se več ne moreš umakniti. Niti ne bi bilo primerno.

Bi bila Lista Virant za ceno, da v svojih vrstah obdrži vas, pripravljena izstopiti iz Janševe koalicije?

Ko je nekaj odločeno, ko gre za kolektivno odločitev, je to zaradi notranje discipline treba spoštovati.