Zlatega pravila ne bo

Dvotretjinske večine za vključitev fiskalnega pravila v ustavo ni. Referendum o varčevalnih ukrepih bi bil lahko septembra.

Objavljeno
17. maj 2012 17.12
Posodobljeno
17. maj 2012 17.30
Tina Kristan, De. K., M. V., T. S., notranja politika
Tina Kristan, De. K., M. V., T. S., notranja politika
Ljubljana – Usoda varčevalnega superzakona je spet negotova. Danes sta namreč policijska sindikata vložila pobudo za začetek referenduma, s čimer sta zaustavila njegovo uveljavitev. Prav tako je postalo jasno, da fiskalnega pravila v ustavi še nekaj časa ne bo.

Policijska sindikata sta v državni zbor vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Pobudo za referendum je podprlo 4753 volivk in volivcev s prvim podpisanim Zoranom Petrovičem, predsednikom Sindikata policistov Slovenije.

Sestanek z vlado

Predsednik državnega zbora Gregor Virant mora v sedmih dneh določiti rok za zbiranje podpisov, vložitev referendumske pobude pa pomeni predvsem to, da zakon v soboto – dan po objavi v uradnem listu – ne bo začel veljati. Če se postopki ne bodo začeli dovolj hitro, varčevalni ukrepi ne bodo uveljavljeni 1. junija, kot je načrtovala vlada. Virant je danes zvečer napovedal, da bodo rok za zbiranje podpisov začel teči v soboto, iztekel pa se bo 22. junija. Če bo podpisov dovolj, bo referendum septembra. Po Virantovem mnenju sta »dva sindikata vzela celotno državo za talko«, kar je nevzdržno.

Vladna stran je sicer že napovedala ustavno presojo referendumske pobude. Upa sicer, da referenduma ne bo, zato se bosta že jutri s predstavniki policijskih sindikatov srečala minister za delo Andrej Vizjak in generalni direktor policije Janko Goršek.

Zaskrbljeni odzivi

Referendumska pobuda je bila tudi osrednja tema nocojšnjega pogovora predsednikov parlamentarnih strank pri predsedniku vlade. »Če se bo tudi ta začetek reform zrušil tako, kot so se vse doslej, potem se sprašujem, kaj bomo v tej državi še lahko storili. Če zakon pade, imamo rebalans, ki je nerealen in nima podlage za izvajanje. Zelo sem zaskrbljen,« je povedal minister Radovan Žerjav. »Ne bom presenečen, če bo kljub drugačnim zavezam sindikatov na koncu zbranih dovolj podpisov za referendum,« je dejal opozicijski prvak Borut Pahor in dodal, da »potem od Slovenije do Grčije ni več dolga pot«. Še bolj dramatičen je bil Janez Janša. »Razmere so zelo resne. Samovoljni sindikati bi Sloveniji lahko zadali usodni udarec,« je dejal. Predlagatelje je pozval, naj pobudo še enkrat premislijo. Predsednik vlade upa, da bodo soglasje dosegli že na današnjem sestanku vlade s predstavniki sindikatov.

Fiskalno pravilo nima večine

Predsedniki parlamentarnih strank so se drevi dogovorili, da bodo spremenili referendumsko zakonodajo tako, da bi referendum predlagala večina poslancev ali 40.000 volivcev, ne pa 30 poslancev in državni svet. Načelno so se dogovorili o uvedbi kvoruma. Vsi se strinjajo, da se na referendumih ne sme odločati o zakonih, ki neposredno vplivajo na proračun, ratificiranje mednarodnih pogodb, o zakonih s fiskalnimi posledicami in tistih, ki zadevajo človekove pravice. Predsednik DZ bo do ponedeljka pripravil predlog 90. člena ustave, ki obravnava zakonodajni referendum. Predsedniki pa so ugotovili, da nimajo dveh tretjin poslanskih glasov za uvedbo zlatega pravila v ustavo, zato je Gregor Virant povedal, da tega predloga ne bo uvrstil na sejo DZ.