Stranke žeja po denarju za pomoč poslancem

Popravljanje najhujših napak lanske reforme in omogočanje pretoka denarja za poslance k strankam.

Objavljeno
06. junij 2014 22.45
Sls in Nsi skupaj na eu volitvah Ljubljana 25.3.2014
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Temu ostro nasprotujemo, je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel včeraj ocenil predlog, da bi državni zbor prihodnji teden sprostil pretok denarja za strokovno pomoč poslancem na račune strank, z ublažitvijo določb o namenskosti.

Sprostitev poti za prenos dobrega milijona in pol evrov, to je polovica lanske vsote za strokovno pomoč poslancem, na račune strank, je na zadnji seji s polnimi pooblastili predlagala vlada. Pred poslanci bo predlog na izredni seji prihodnji teden.

Lani je večina poslancev z novelo zakona o političnih strankah že določila, da za strokovno pomoč poslanci lahko najamejo svoje stranke, da bi s tem zagotovili več denarja za stranke, ko so prepovedali kakršnakoli darila pravnih oseb na redne in predvolilne račune. A so člen napisali tako, da denarja ni mogoče »črpati« drugače kot res le za strokovno pomoč. V štirih mesecih letos je iz strank ni bilo še niti za evro. Denar so, kot vsa zadnja leta, poslanske skupine zato porabile za plačilo zaposlenih strokovnih sodelavcev in za pogodbeno najeto pomoč. Komu so največ plačali pogodbeno, prikazujemo v preglednici o delu državnega zbora, ko navajamo najdonosnejše svetovalne pogodbe.

Če bi z denarjem za strokovno pomoč poslancem stranke plačevale stroške kampanj ali svoje običajne stroške poslovanja, bi to bila kršitev zakona, je že pred časom opozoril predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Včeraj pa še povzel, da ostro nasprotujejo zamisli, da bi zakon popravili tako, da bi obvezno namenskost rabe denarja za pomoč poslancem rahljali.

Denar na rednih računih strank je povezan s financiranjem kampanj. Večino stroškov kampanj v štirih mesecih po volitvah stranke poravnajo z rednih računov.

Na zahtevo 35 poslancev koalicije, ki je nedavno razpadla, bo prihodnji teden pred poslanci vladni predlog, ki bi iz ureditve umaknili poudarke, da je dovoljena le namenska raba za strokovno pomoč in da lahko ta denar dobijo stranke le za poslance, »izvoljene z istoimenskih kandidatnih list«, kar onemogoča pretok denarja, denimo, k novi stranki Alenke Bratušek, ki na volitvah še ni nastopila.

Stranka ZaAB je v četrtek le odprla posebni račun za volilno kampanjo. Isti dan je to storila še LDS. Včeraj še Posavska unija mladih. Računa med večjimi igralci, po podatkih Ajpesa, nima le še stranka Mira Cerarja.

Po vladnem predlogu bi skupno vsoto, ki se po lanski reformi lahko pretoči k strankam, poslanci prihodnji teden tudi nekoliko omejili: možnost pretakanja polovice denarja za poslanske pisarne po državi na račune strank bi iz zakona črtali.