Obstajajo strokovni argumenti za spremembe volilnega sistema

Na javni predstavitvi mnenj enotno za izboljšavo volilnega sistema, a različno o najprimernejši rešitvi.

Objavljeno
13. januar 2015 17.58
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Udeleženci današnje javne predstavitve mnenj o morebitni spremembi volilnega sistema v Sloveniji, ki poteka v DZ, so se doslej brez izjeme zavzeli za spremembo ali vsaj izboljšavo sistema.

Pri tem pa so postregli z različnimi pogledi na vprašanje, katera rešitev bi bila najprimernejša. Uvodoma je udeležence nagovoril tudi premier Miro Cerar.

Premier je poudaril potrebo po tem, da se vsake toliko časa preveri poglede na problematiko volilnega sistema. Po njegovih besedah je izmenjava mnenj še posebej smiselna na začetku parlamentarnega mandata. Cerar se strinja z oceno, da sedanji sistem ni optimalen in potrebuje izboljšave. Pri tem je opozoril na zahtevnost spreminjanja sistema.

Zavzel se je za to, da se ugotovi, tudi s pomočjo javnih predstavitev mnenj, ali obstaja dovolj strokovnih argumentov in politične volje za spremembo volilnega sistema. Če ni realne možnosti za dosego družbenega in političnega konsenza, se namreč po njegovih besedah velja raje aktivno posvetiti reševanju drugih problematik.

V razpravi je bilo slišati opozorilo, da imamo v Sloveniji še vedno volilni sistem, ki smo ga leta 1992 sprejeli v naglici s pojasnilom, da gre za začasni sistem in ga bomo kasneje spremenili. Tega kasneje pa po besedah predstavnika Koalicije civilne družbe Emila Milana Pintarja zaenkrat še nismo dočakali. Zavzel se je za uvedbo uvedbo kombiniranega sistema.

Prevladujejo zagovorniki kombiniranega volilnega sistema

Nasploh v razpravi prevladujejo zagovorniki kombiniranega volilnega sistema. Med njimi je tudi pravni strokovnjak Ciril Ribičič. Opozoril je, da bi šlo v tem primeru za radikalno spremembo, ki bi prinesla večji vpliv volivcev na izvolitev poslancev, pa tudi stabilnejše vlade. Ribičič se je dotaknil tudi predloga za uvedbo prednostnega glasu.

Po njegovih besedah gre za predlog, ki v širši nestrokovni javnosti uživa največjo podporo, za stranke pa je uvedba prednostnega glasu sprejemljivejša od kombiniranega volilnega sistema. Ribičič je dejal, da bi bilo treba predlog radikalizirati in ga približati kombiniranemu sistemu. S tem bi predlog pridobil na uporabnosti.

Ribičičev nasvet je, da prednostni glas ne bi bil omejen zgolj na kandidate stranke, za katero se sicer odloči volivec. Druga dopolnitev, ki bi bila potrebna, pa je dvig parlamentarnega praga, je dejal. Po njegovih besedah bi prednostni glas s tema dopolnitvama postal močan in odločilen glas volivca.

Izrazito kritičen do sedanjega volilnega sistema je bil državni svetnik Zoran Božič. Po njegovem mnenju je aktualna ureditev pisana na kožo strankam, zato so tudi vsi dosedanji poskusi njenega spreminjanja spodleteli. Ne preseneča, da stranke v večinskem in tudi v kombiniranem sistemu vidijo največjo nevarnost za mlado slovensko demokracijo, je dejal Božič.