Türk: Pred 70 leti smo bili na pravični, zmagoviti strani

Potrebujemo nov prelom, prelom s tranzicijsko navlako, ki vključuje tajkunstvo in korupcijo, poudarja predsednik Danilo Türk.

Objavljeno
26. april 2011 18.10
Posodobljeno
26. april 2011 20.18
E. S., Delo.si
E. S., Delo.si
Ljubljana - Predsednik republike Danilo Türk je na slovesnosti pred dnevom upora proti okupatorju v ljubljanskem Cankarjevem domu izpostavil še, da je ob 70-letnici začetka boja proti okupatorju prav, da se brez sence dvoma zavedamo, da je bil slovenski narod prav zaradi narodnoosvobodilnega boja med drugo svetovno vojno na pravični strani, ki je bila tudi zmagovita stran in je s sveta spravila zločinski ideologiji nacizma in fašizma.

In četudi se časovna razdalja od obdobja narodnoosvobodilnega boja povečuje, ni mogoče dati prav interesnemu in političnemu prikrojevanju ali celo ponarejanju zgodovine. »Vse poskuse te vrste je treba jasno zavrniti,« je poudaril.

Pred 20 leti smo bili ponovno kos izzivu časa

Pred dvajsetimi leti, tako Türk, pa je nastopil nov prelom, saj je razpad Jugoslavije ustvaril razmere, ki so ogrožale varnost, človekove pravice, svobodo in razvojne možnosti Slovenije. A tudi tedaj smo ljudje v Sloveniji po njegovih besedah dokazali, da razumemo zgodovinski izziv časa, in da smo pripravljeni sprejeti tveganja, ki jih prinaša polna osamosvojitev in vzpostavitev neodvisne suverene države.

Danes pa je Slovenija spoštovana država:  »Njene aktivnosti v okviru Evropske unije, Nata in Združenih narodov ji prinašajo ugled in spoštovanje. Uspešno je predsedovala Evropski uniji in opravljala druge odgovorne naloge v imenu mednarodne skupnosti, tako v Evropi, kot tudi na svetovni ravni. Velja za uspešno državo z dobrim ekonomskim in socialnim položajem,« meni Türk.

Nove prakse, s katerimi je treba prekiniti

Kljub temu pa so se v obdobju trazicije nakopičile tudi različne škodljive, etično nesprejemljive prakse, zaradi česar »potrebujemo prelom z našo tranzicijsko navlako. Prelomiti moramo z nebrzdano grabežljivostjo in s tajkunstvom, ki sta povzročila veliko škode in veliko trpljenja delavcev. Odločno moramo odpravljati korupcijo. Razjasniti je treba vse orožarske zgodbe. Mnogi, četudi ne vsi kasnejši primeri koruptivne prakse in izigravanja prava in pravosodja, imajo svoje poreklo prav v nekdanji skrivni trgovini z orožjem in v vojnem dobičkarstvu. Prelomiti moramo s prakso ciničnega omalovaževanja pravosodja. Odločno moramo zavrniti potvarjanje zgodovine, ki je seglo vse do ponarejanja arhivskih dokumentov,« je navedel predsednik.

In kako odgovoriti na to? Po Türkovih besedah je treba okrepiti ustanove pravne države, zlasti organe nadzora in pravosodja, da bodo sposobni delovati ne glede na politične pritiske in vpliv socialnih omrežij. »Na politični ravni pa moramo poskrbeti za odločanje, ki bo dokazalo našo sposobnost ustvarjati ustrezne in kompetentne odgovore na izzive stalno spreminjajočega se okolja, domačega in svetovnega,« je še poudaril.