Tekmeci Pahor, Lukšič in Vlačič

Socialni demokrati se bodo junija na kongresu za mesto predsednika stranke odločali o treh kandidatih.

Objavljeno
04. april 2012 22.43
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Socialni demokrati bodo na kongresu za mesto predsednika stranke izbirali med Borutom Pahorjem, ki kandidira že petič, ter Igorjem Lukšičem in Patrickom Vlačičem. Pahor se po volilnem porazu ne namerava umakniti, a ima v SD tudi resne nasprotnike.

Nanje lahko upa Igor Lukšič, ki je v svojih javnih nastopih nedvoumen: »Rezultat Pahorjevega predsedovanja je jasen. Od devet odstotkov za SD leta 1997 do deset odstotkov leta 2011. To je garancija, da se nič ne spremeni. Slovenija pa potrebuje spremembe na bolje. Za to pa potrebuje močno in odločno levico,« je povedal.

Lukšič in Pahor sta bila v devetdesetih najožja sodelavca. Razšla sta se na kongresu v Mariboru po volilni zmagi SD leta 2008, ko je postal podpredsednik Patrick Vlačič. Ta se zdaj, kot pravi, resno spušča v tekmo proti Pahorju, ki ga je takrat celo oklical za naslednika. »Med nami ni kakšnega dogovora. Ne vem, ali je veliko slovenskih strank doslej imelo tako resno predsedniško tekmo, kot jo bomo imeli tokrat v SD,« pravi Vlačič. V katerih točkah bo alternativa doslej nepremagljivemu predsedniku Pahorju, namerava do junija predstaviti stranki in javnosti.

Predsedniška tekma

Še vedno pa ni znano, ali bo Pahor jeseni sodeloval tudi v tekmi za mesto predsednika države. Očitno še ni odločen niti sam. Če bi kandidiral za predsednika države, bi verjetno moral odstopiti z mesta predsednika stranke, kar še bolj zapleta kongresno odločanje SD o novem vodstvu.

Zato bo zelo pomembno tudi, kdo bo postal generalni sekretar stranke – sedanji sekretar Uroš Jauševec ali nekdanji sekretar in poslanec Dušan Kumer.

Ta nam je povedal, da se je za soglasje h kandidaturi odločil težko, po treh mesecih premisleka in izključno zaradi prošenj »s terena«. Vsi, ki si želijo finančne in organizacijske konsolidacije stranke, bodo imeli možnost, da se odločijo, pravi Kumer. Če pa bo sekretar ostal Jauševec, se bo nadaljevala dosedanja »pahorjanska« politika.