Tonin: Veber z objavo dokumentov skuša preusmeriti pozornost

Namigovanja, da bi NSi zamenjala SD v koaliciji, je Matej Tonin zavrnil.

Objavljeno
26. marec 2015 18.53
Matej Tonin v Ljubljani, 20. avgusta 2014
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Omenjanje vedno novih dokumentov v zvezi z analizo učinkov morebitne privatizacije Telekoma Slovenije je po mnenju Mateja Tonina (NSi) zgolj »preizkušena taktika«, s katero se skuša preusmeriti pozornost od tega, da obrambni minister Janko Veber ni imel nobenih pooblastil za svoje ravnanja. Tonin zagotavlja, da bodo nepravilnostim prišli do dna.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han sta po današnjem kolegiju pri predsedniku vlade pojasnila, da jih je Cerar obvestil o tem, da bo z Vebrom v prihodnjih dneh opravil dodaten pogovor. Na njem naj bi minister premierja seznanil s še enim dodatnim dokumentom obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo.

Vendar pa Tonin na podlagi Hanove izjave sklepa, da ne gre za nov dokument. Kot je pojasnil v današnji izjavi za medije, gre za zapisnik kolegija direktorja OVS, v katerem so navedene delovne naloge posameznega tedna in sprejeti sklepi, s katerimi se naloži posameznim sektorjem, katere naloge morajo opraviti, kdo je zanje zadolžen in kdaj je rok izvedbe. V tem dokumentu je tako naveden tudi sklep, s katerim minister naroča analizo pozitivnih in negativnih učinkov privatizacije Telekoma Slovenije, kot rok za izvedbo naloge pa je naveden 1. december 2014, je povedal Tonin.

Vendar pa je na ta dokument pooblaščena skupina našla že ob nadzoru in njegovo vsebino vključila v zapisnik, ki ga je dostavila predsedniku vlade. Poleg tega zapisnika je Cerarju v sredo posredovala tudi odgovor generalnega direktorja OVS in celoten magnetogram razprave na seji komisije. Predsednik vlade ima po besedah Tonina vse dokaze, da je Veber naročil nekaj, za kar ni imel zakonske podlage. Ob tem je dodal, da bi komisija utegnila odkriti še kakšen obremenilen dokument.

Sicer pa trenutne komentarje iz koalicijskih vrst Tonin razume kot mehčanje pozicije in kot pripravo na to, da bi Veber kljub vsemu moral oditi. Zavrnil pa je možnost, da bi SD v koaliciji nadomestila NSi, in sicer zlasti zaradi programskih razlik.

Tonin je komentiral tudi ovadbo, ki sta jo zoper njega vložila nekdanji član uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Marko Golob in nekdanji uslužbenec obrambnega ministrstva Ludvik Zvonar. Kot je poudaril, se bo branil »zelo enostavno«, saj da ima za vse stvari, ki jih je počel, sklep komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Cerar bo sicer končno stališče glede Vebrove ministrske usode koalicijskim partnerjem predvidoma sporočil na ponedeljkovem koalicijskem vrhu.