Trstenjakova: »Tožba za rating obsojena na neuspeh«

Nekdanja pravobranilka evropskega sodišča je še ocenila, da strošek tožb proti agencijam sega v milijone.

Objavljeno
20. maj 2013 15.39
MOODYS-CANADA/BANKS
Ni. Č., Pi. K.,  Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec meni, da bi bilo smiselno proučiti možnosti o tožbi proti bonitetni agenciji Moody's, poroča Siol.net. Nekdanja pravobranilka sodišča EU Verica Trstenjak pa meni, da je tožba za rating obsojena na neuspeh, poročajo Finance.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v pogovoru za časnik Večer napovedala, da vlada razmišlja o tožbi zoper bonitetno hišo Moody's, ker da je neupravičeno posegla v izdajo slovenskih obveznic.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han se po poročanju Siola strinja z namero predsednice vlade.» Pri ocenah različnih bonitetnih hiš ima Slovenija različne ocene, tako da se ne morem znebiti občutka, da so zadaj špekulacije. Tožbo podpiram, če bodo pravne službe ugotovile, da imamo to možnost,« je dejal Han.

Zunanji minister in prvak Desusa Karl Erjavec, ki je zanikal nekatere informacije, da naj bi bilo finančno ministrstvo vnaprej opozorjeno, da bo v tistem času podana nova ocena za Slovenijo, poroča Siol.net. » Ni praksa, da bi agencije v času, ko država prodaja obveznice, objavljale ocene. Tu je zadeva sporna, saj so prej opozorjene in v tistem času velja moratorij glede ocene,« je dejal Erjavec, ki pravi, da se je tu zgodil precedens.

Andrej Vizjak (SDS) meni, da gre predvsem za iskanje vzrokov za lastne težave v tujini oziroma drugje.» Menim, da se moramo zavedati težav in problemov, ki jih imamo v državi, ne pa razbijati ogledala, ki nam ga nekdo nastavi«, je izpostavil v izjavi za medije. Po njegovem mnenju bi o omenjeni tožbi veljalo razmisliti, da ne bi bilo zaradi omenjenega dejanja državi storjene več škode kot koristi.

Nekdanja pravobranilka sodišča EU-ja v Luksemburgu in zdaj profesorica univerze na Dunaju Verica Trstenjak je v intervjuju za časnik Finance opozorila: »Žal z napovedjo tožbe sporočamo, da krivdo za naš dejanski položaj in neuspehe spet iščemo drugje.«

Trstenjakova ob tem opozarja, da strošek takšnih tožb sega v milijone, na vprašanje, kaj je temelj za tožbe proti bonitetnim agencijam, pa je odgovorila: »Kot razumem, naj bi Moody's tožili, ker se je neupravičeno vmešal v postopek izdaje obveznic. Tu bo treba ugotoviti, ali morda obstaja temelj v skladu s kakšno pogodbo. Če bi tožili le zaradi znižanja bonitetne ocene kot na primer Fitch, je takšna tožba verjetno obsojena na neuspeh.«

Če agencije ne bi ukrepale dovolj hitro in drastično, bi jih vlagatelji tožili in tudi jih tožijo zaradi neukrepanja. Precej tožb je tako recimo zaradi prepočasnega ukrepanja pri škandalu banke Lehman, je ta Finance dejala Trstenjakova.