Tudi FUDŠ ugotavlja: Vlada izgublja podporo

Podpora vladi 14,4-odstotna. Dve tretjini ne bi dalo glasu obstoječi stranki.

Objavljeno
18. februar 2013 20.22
*jer* Nova vlada, Janez Jansa, Karl Erjavec
M. P., notranja politika
M. P., notranja politika
Ljubljana – Podpora vladi je 14,4-odstotna, je pokazal februarski Slovenski utrip, javnomnenjska raziskava novogoriške fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ). Med političnimi strankami sta na vrhu SD in SDS, vsaka z 8,8 odstotka podpore.

Na vprašanje, ali podpirajo sedanjo vlado, je v tej raziskavi negativno odgovorilo 82 odstotkov vprašanih. Med tistimi, ki jo podpirajo (14,4 odstotka), je nekoliko več starejših, moških, tistih iz manjših krajev in tistih z višjimi dohodki.

Če bi bile volitve to nedeljo, največ vprašanih, 32,1 odstotka, ne bi volilo nobene stranke, 20,4 odstotka jih ne ve, koga bi volili, 9,7 odstotka pa jih ne bi šlo na volitve. Tako zdaj 65,5 odstotka vprašanih ne bi dalo glasu nobeni od naštetih strank.

Največ anketirancev bi se odločilo za SD in SDS (vsaka po 8,8 odstotka glasov). Sledijo SLS (6,3 odstotka), NSi (3,9 odstotka), PS (2,3 odstotka) in DL (2,2 odstotka), zadnja med parlamentarnimi strankami pa je Desus (0,8 odstotka).

Raziskava je tudi pokazala podporo uvedbi večinskega volilnega sistema (za 50,2 odstotka, proti 23,6 odstotka). O napovedani projektni vladi večina (58,2 odstotka) misli, da gre le za željo po prevzemu oziroma ohranitvi oblasti. Da bi bilo tudi ob morebitnem padcu sedanje vlade treba sprejeti zakona o »slabi banki« in državnem holdingu, se jih strinja 45,1 odstotka, proti jih je 31,5 odstotka.

Sanja in odzvanja

»Kar se stricem v ozadju sanja, to v anketah Dela odzvanja.« Tako se je stranka SDS na twitterju včeraj dopoldne odzvala na anketo Dela, po kateri je vladi negativno oceno izreklo skupaj 79,6 odstotka vprašanih. Le pol ure kasneje je prišlo sporočilo o anketi FUDŠ, ki je dala za vlado še nekoliko slabši rezultat: ne podpira je 82 odstotkov vprašanih.