Ukradeni protesti, provokacije, naključje?

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se bodo na kulturni praznik zbrali pripadniki popolnoma različno mislečih skupin.

Objavljeno
28. januar 2013 22.03
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – »Sklicati miting resnice na isti dan, kot je predvidena vseslovenska ljudska vstaja, je vsekakor provokacija,« meni predstavnik protestnega odbora Vseslovenske ljudske vstaje Uroš Lubej.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se bodo na kulturni praznik zbrali pripadniki popolnoma različno mislečih skupin. Medtem ko eni branijo delo stranke SDS in Janeza Janše, drugi zahtevajo odstop celotne politične elite.

»Protesti, ki smo jim priča v Sloveniji, niso zgolj protivladni protesti. Niso zgolj protesti proti Janezu Janši ali stranki SDS. Gre za proteste, ki so usmerjeni proti celotni politični 'bandi'«, je še dejal Lubej.

Predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je zavrnil namigovanja o namerni provokaciji. V sporočilu za javnost je sporočil, da so se za organizacijo prireditve odločili 14. januarja in pravočasno pridobili dovoljenja oziroma so v postopku pridobivanja. »Če bi prireditev pred tem prijavil kak drug organizator, bi pridobil potrebna dovoljena ta. Tega ni bilo, zato sklicevanje nekaterih organizacij na prednost ni utemeljeno,« je še poudaril Šturm.

A sočasnost zborovanj vzbuja nemalo pozornosti in skrbi zaradi minulega incidenta med udeleženci prireditve ZZR in protestniki v Mariboru. Tako kot predsednik republike Borut Pahor je danes tudi Gregor Virant pozval, da se je treba vzdržati vsakršnih političnih potez, ki bi lahko vodile v nestrpnost in koflikt.

Eni proti »bandi«,
 drugi za Janšo

Zbor za republiko po Sloveniji z veliko intenzivnostjo pripravlja srečanja, na katerih gostujejo zlasti vidnejši člani in simpatizerji stranke SDS. Prireditve, ki spominjajo na republikanske čajanke, bodo dobile nadgradnjo s shodom v Ljubljani.

Ta bo potekal pod geslom: Ki tukaj smo se zbrali, ker dobro v srcu mislimo. Posebne pozornosti je dogodek deležen zato, ker so ga napovedali na isti dan in na istem mestu, kot bo potekala tretja vseslovenska ljudska vstaja. Organizatorji, Zbor za republiko, pozivajo udeležence, naj na zborovanje na Kongresnem trgu, ki bo potekalo med 11. in 13. uro, prinesejo slovenske in evropske zastave. Transparenti z napisi, ki bi motili kulturno vzdušje, pa niso zaželeni, so zapisali v vabilu. Tretja vseslovenska vstaja se sicer začne pozneje popoldne, zvečer pa ima v dvorani blizu prizorišča koncert tudi ženski pevski zbor Kombinat; torej tiste pevke, ki so s petjem neuradne himne Pesem upora postale neločljivi del protestov.

Pod krinko civilne družbe?

»Hočemo nekaj drugačnega in boljšega!« je dejal Uroš Lubej iz protestnega odbora vseslovenske vstaje. Ta opozarja, da gre pri napovedanem shodu Zbora za republiko za »namerno izzivanje konflikta med navadnimi državljani, ki niso vzrok politične in moralne krize«. Oglasil se je tudi odbor za pravično in solidarno družbo, v katerem menijo, da je to »skrbno načrtovana provokacija«.

V odboru vseslovenske vstaje tudi zato udeležence posebej pozivajo k »mirnim in dostojanstvenim« protestom. Ne verjamejo sicer, da SDS ni vpet v organizacijo dogodka. »SDS pravi, da je organizator Zbor za republiko. Vendar pri tem zamolči dejstvo, da je pobuda za tovrstno zborovanje prišla s SDS 11. januarja letos, na dan 2. vseslovenske ljudske vstaje, ko so prek tvita napovedali 30.000 udeležencev na svojem shodu. Po tem tvitu so se pod krinko Zbora za republiko tudi začela javna zborovanja stranke SDS. Poleg tega ima odbor Vseslovenske ljudske vstaje dokaze, da SDS aktivno sodeluje pri mobilizaciji svojega članstva. Člani strankarskega vrha namreč prek strankarske mreže pozivajo svoje članstvo, naj se množično udeleži mitinga resnice 8. februarja 2013. V tej komunikaciji nedvoumno sporočajo, da bo 'za prevoz poskrbljeno' in da naj člani k udeležbi pozovejo tudi prijatelje in znance. Pri tem članstvu tudi jasno povedo, da gre za obrambo strankarskega šefa Janeza Janše. Sporočajo tudi, da gre pri tem zborovanju za to, da SDS pokaže svojo organiziranost in svojo moč. Očitno je torej, da gre za strankarski shod pod krinko civilne družbe,« so zapisali v sporočilu za javnost.

V SDS pa trdijo, da niso organizatorji dogodka, se pa bodo shoda z veseljem udeležili, ker Zbor za republiko »odpira prave teme za razpravo«. Pravijo tudi, da obžalujejo in obsojajo »sovražno govorico ter neresnične obtožbe« v sporočilu tako imenovane ljudske vstaje.

Kulturniki na pomoč protestnikom

Nov zagon prebujajoči se civilni družbi bodo poskušali dati v Društvu slovenskih pisateljev, ki v četrtek organizira javno tribuno z naslovom Slovenska kultura sredi razpada vrednot. Na tribuni bo sodelovalo 74 skupin civilne družbe in 30 govorcev. »Ne pričakujemo, celo nasprotno, ne zdi se nam primerno, da bi iz te tribune odkorakala neka nova stranka,« je dejal predsednik društva Veno Taufer in dodal: »Povedali bomo tisto, kar se na demonstracijah ne da artikulirati. Demonstracije imajo svoj jezik.«

Stališča bodo zbrali in natisnili v brošuri, a Taufer predvideva, da bo vendarle prišlo do oblikovanja neke zahteve: da bi civilna družba bila spoštovana in sprejeta kot sogovornik politike, dogajanja in odločanja. Lubej pa je pojasnil, da bo protestni odbor Vseslovenske ljudske vstaje na tribuni predstavil Manifest. »Ob tem zavračamo trditve politične elite, ki pravi, da predčasne volitve ne bodo prinesle nobenih sprememb in da bodo prinesle samo stare obraze. Menim, da se bo ravno na tribuni pokazalo to, da v Sloveniji obstajajo ljudje in gibanja, ki imajo drugačne pristope in načine, kako upravljati s to državo,« je še dejal Lubej. Dodal je, da ni nujno, da bodo to isti ljudje, ki so zdaj v ospredju protestov.