Uroš Uršič nosilec liste pobude Sanjska služba

Ostali kandidati so bili določeni z žrebom v akciji Sanjska služba. Jutri bo kandidaturo vložila tudi Piratska stranka.

Objavljeno
24. april 2014 13.11
Državljanska akcija Sanjska služba
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Kandidatno listo za evropske volitve so danes vložili tudi člani Državljanske akcije Sanjska služba. Zbrali so namreč več kot 3000 podpisov državljanov.

Člani januarja ustanovljene facebook skupine »Sanjska služba« so izbirali med kandidati, ki so se prijavili prek spletnega obrazca in izžrebali sedem kandidatov. Nosilec liste bo Uroš Uršič, na njej pa bodo še David Breskvar, Barbara Ložar, Boštjan Novak, Ksenija Korenjak Kramar, Andreja Korade in Marko Korenjak.

V primeru zmage na volitvah bo kandidatu omogočen ustroj, da postane predstavnik ljudske − spletne javnosti. S pomočjo neposredne demokracije prek družbenih platform mu bo ponujena pomoč pri kakovostnem odločanju, odločal pa se bo po lastni vesti, in ne po politični pripadnosti, so pojasnili pobudniki.

Pobudnik družbeno-političnega eksperimenta je Dare Troha. Člani skupine posebno cenijo plačo evropskega poslanca, ki menda v povprečju znaša okoli 13.000 evrov na mesec, s čimer spodbujajo »loterijo« za sanjsko službo. Skupini se je v dobrih treh mesecih pridružilo več kot 10.000 potencialnih kandidatov.

Na evropske volitve se podaja tudi zunajparlamentarna Piratska stranka. Listo - na njej bo za sedež v Evropskem parlamentu kandidiral Rolando Benjamin Vaz Ferreira - bodo na Državno volilno komisijo (DVK) vložili jutri, ko se ob polnoči izteče rok za vložitev kandidatur.

Predsednik Piratske stranke Rok Deželak je za STA pojasnil, da so za vložitev liste zbrali dovolj podpisov. Nastopili bodo z enim kandidatom, ki ga je izglasovalo in potrdilo članstvo, saj je težko pričakovati, da bi dobili več kot enega poslanca.

Njihov kandidat, sedemindvajsetletni Rolando Benjamin Vaz Ferreira, je po poklicu prevajalec. Kot je zapisal v svoji predstavitvi na strankini spletni strani, je tudi »amaterski programer ter plesni učitelj po duši, vsekakor pa nekdo, ki ima hudičevo dovolj tega, da generacije naših staršev in starih staršev hazardirajo z našo prihodnostjo.«