Uspešne stranke v rdečih številkah

Na volitvah uspešne stranke imajo v letni bilanci minus, poraženci pa so v bilanci za lani celo v plusu.

Objavljeno
31. marec 2012 00.05
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - S 535.103 evri je Pozitivna Slovenija med strankami lani poslovala z največjim minusom. Sledita Desus s 169.391 in SDS s 110.884 evri letnega minusa. Plačilo stroškov volilne kampanje, težke 594.858 evrov, so v PS skoraj v celoti »prenesli« v letošnje leto.

Plačati jih morajo najpozneje prihodnji teden, ko se izteče rok, do katerega morajo stranke zapreti posebne predvolilne račune. V zgodovini države računi za kampanje večkrat niso bili plačani niti štiri mesece po volitvah. Lojzetu Peterletu je po zadnjih predsedniških volitvah zmanjkalo 165.674 evrov, SD po predlanskih lokalnih volitvah skoraj pol milijona, LDS pa za županske kampanje 72.000 evrov. Pozitivna Slovenija je nastala tik pred lanskimi volitvami in denarja na računu stranke ni mogla zbirati že pred volitvami kot druge stranke.

Lani so kljub stroškom kampanj SD, LDS in SLS porabile manj, kot so zbrale. To so hkrati tri stranke, ki so v lansko leto že vstopile v največjih finančnih težavah. Strankama LDS in SD se bodo zaradi slabega rezultata na volitvah letos precej znižale državne dotacije, podobno bo z Zaresom, ki je na letni ravni posloval z le za malenkost nižjim minusom kot SDS, a na volitvah pogorel. Bolje se je na volitvah, kljub »varčnosti«, izkazala SLS.

LDS je bila lani s 351.676 evri znova na vrhu po zbranih darilih podjetij in posameznikov, pri čemer jo je predlani s »sponzorskimi« 259.451 evri rahlo prehitela SLS. V letnem poročilu LDS razkriva, da so jim več kot deset tisoč evrov podarili Katarina Kresal, Uroš Petohleb in Novalija Muminovič. SDS, ki je bila lani po zbranih prispevkih na drugem mestu, ni razkrila niti enega donatorja. Podobno je ravnala večina drugih strank, tudi, denimo, PS, ki je v času od ustanovitve zbrala več prispevkov podjetij in posameznikov kot Desus in Zares skupaj v vsem letu.

Računsko sodišče je do včeraj prejelo poročila vseh večjih strank o poslovanju v lanskem letu. Med manjšimi še ni bilo poročil SNS in TRS. Oboji so včeraj zagotovili, da ga še pošiljajo po pošti.