V 14 dneh predlog novele zakona o medijih?

Cerar je na pobudo medijske zbornice ministra Peršaka pozval k reševanju financiranja programskih vsebin medijev.

Objavljeno
01. februar 2018 17.53
Be. B., STA
Be. B., STA
Ljubljana - Predstavniki Združenja radiodifuznih medijev pri medijski zbornici so premierju Miru Cerarju včeraj predstavili svoje težave in vzroke za poziv k razrešitvi ministra za kulturo Antona Peršaka. Cerar jim je prisluhnil ter Peršaka oz. koalicijo zadolžil, da v 14 dneh pripravi rešitve, s katerimi bodo ugodili zahtevam medijske zbornice.

Premier se je zaskrbljen nad problematiko odločil, da bodo nemudoma pristopili k reševanju najbolj perečih težav lokalnih in regionalnih medijev s statusom posebnega pomena, je po včerajšnjem srečanju povedal predsednik upravnega odbora medijske zbornice Rajko Djordjevič.

Razrešitev tik pred volitvami nesmiselna

S Cerarjevim odzivom so v zbornici zadovoljni, zato bodo prekinili s pozivi k razrešitvi Peršaka. »Zavedamo se, da je odstop ministra v predvolilnih časih skoraj nesmiseln, ker nihče drug te problematike ne bo razumel tako kot on, ki je s tem seznanjen,« je povedal Djordjevič in dodal, da razumejo stisko premierja ob zahtevi za razrešitev ministra nekaj mesecev pred volitvami.

Poziv k razrešitvi je bil pritisk, saj minister ni želel pristopiti k rešitvam, v zbornici jim je ključno, da pridejo do vsebinskih rešitev.

»Pokritje odvzetega denarja«

Zahteve se po navedbah Djordjeviča nanašajo zlasti na spremembe devetih členov zakona o medijih. Gre za zagotovitev stabilnejšega vira financiranja lokalnih in regionalnih medijev oziroma formulo za »pokritje odvzetega denarja« je pojasnil Djordjevič. Dodal je, da jim je samo vlada Mira Cerarja odvzela 5,5 milijona evrov iz naslova ekvivalenta treh odstotkov RTV naročnine, ki bi se moral v skladu z zakonom namenjati financiranju lokalnih, regionalnih in študentskih programom s statusom posebnega pomena.

V medijski zbornici so izračunali, da je ministrstvo razpisalo le polovico zakonsko določenih sredstev, zato zahtevajo, naj jim ostala sredstva še v tem mandatu vrnejo.

Če v dogovorjenem roku predloga sprememb ne bo, pa napovedujejo stopnjevanje protesta oziroma pritiska, ob čemer je Djordjevič opozoril, da je zdaj odgovornost prevzela vladna koalicija. Ta je sicer pred nekaj meseci sklenila, da tik pred volitvami ne bo šla v prenovo medijske zakonodaje, ki pa jo je minister pripravil. Argumente združenja za njegovo razrešitev je Peršak pred nekaj dnevi označil za pretirane.

Dragan Matić, predsednik odbora DZ za kulturo, je pojasnil začetek pogovorov s predstavniki medijske zbornice. Na njih bodo predvidoma tudi vsi predstavniki institucij, ki so neposredno vpleteni v izvajanje medijske zakonodaje, torej direktorat za medije, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) in Svet za radiodifuzijo, sodelovali pa bodo tudi predstavniki poslanskih skupin koalicije. Predlog novele zakona o medijih naj bi namreč vložili poslanci, je pojasnil Matič.

Po njegovem mnenju je možno, da predlog novele pripravijo v 14 dneh, ali se bo to zgodilo, pa bodo ugotovili tekom pogovorov in preučitve pričakovanj Medijske zbornice. Ni še povedal, ali se mu zdijo pričakovanja zbornice upravičena.

Matić je pojasnil, da je zakon o medijih sicer potreben temeljite prenove, do katere verjetno ne more priti v tem mandatu.