V DLGV neenotni o pobudi za vlado narodne enotnosti

Ideja o vladi narodne enotnosti v med strankami nima podpore. Virant se bo pogajal
 z Jankovićem in Janšo.

Objavljeno
28. december 2011 18.43
Posodobljeno
28. december 2011 19.17
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana - Koalicija GRK bo do torka počakala na odgovore strank na pobudo o vladi narodne enotnosti. Če bo večina proti - in kaže, da bo tako - se bo Virantova Lista pogajala o vstopu v vlado z Jankovićem in tudi z Janšo.

Očitno pa so se mnenja v Virantovi Listi razdelila. Marko Pavliha je pred sinočnjo sejo sveta DLGV Virantovo potezo ocenil za prenagljeno. Stranka bi morala najprej nadaljevati koalicijska pogajanja z Zoranom Jankovićem, od katerih lahko odstopi le, če bi imeli preveč različna programska izhodišča. »Točka B je, da mandatarstvo dobi drugouvrščeni na volitvah, Janez Janša, in se postopek ponovi. Šele pod točko C si lahko privoščimo razmišljanje o nekakšni vladi narodne enotnosti,« je bil kritičen Pavliha.

»Zakaj pa smo imeli volitve, če se na koncu izcimi nekaj, kar je posledica seštevanja, mahinacij in permutacij. To ni prav in ljudje so upravičeno zaskrbljeni,« je še dodal Pavliha.

Janez Šuštaršič je potrdil, da so v pogajanjih z Jankovićem »iz verbalne prešli na pisno komunikacijo«. Na mizi imajo namreč besedila treh strank (PS, SD in njihovo), ki jih bodo poskusili uskladiti. V DLGV tudi ne skrivajo, da si želijo v vladi SLS. Franc Bogovič je danes potrdil, da je Janković SLS ponudil sodelovanje v partnerstvu, tudi če stranka ne bo vstopila v vlado.

Virant, Erjavec in Žerjav čakajo

Predlog Gregorja Viranta, da bi namesto levo- ali desnosredinske vlade Slovenija dobila vlado narodne enotnosti, doživlja burne odzive.

Čeprav trojica GRK (Gregor Virant, Radovan Žerjav, Karl Erjavec) pričakuje odgovore strank do torka, je že zdaj jasno, da 60 glasov poslancev pobuda o vladi narodne enotnosti skoraj zagotovo ne bo dobila. Proti sta SD in NSi pa tudi Pozitivna Slovenija in SDS.

Trojica je namreč povedala, da noče niti Jankovića niti Janše za mandatarja. Brez obeh velikih strank pa vlade narodne enotnosti ne more biti.

Kdo bi vodil vlado?

GRK predlaga, naj koalicijo vodi »tretji človek«, strokovnjak. V javnosti so nemudoma zakrožila imena: Mojmir Mrak, Egon Zakrajšek pa tudi France Arhar. Toda večina »potencialnih« kandidatov je govorice že zavrnila.

Zamisel o tehnični ali široki vladi bi realno lahko prišla na dnevni red šele po tem, če bi v parlamentu spodletelo Zoranu Jankoviću, za njim pa še Janezu Janši.

Predsednik sveta DLGV Janez Šušteršič je sinoči povedal, da o kandidaturi Franceta Arharja pa tudi drugih za morebitnega tehničnega mandatarja ne ve ničesar. »Več ljudi bi bilo primernih za takšno funkcijo, omenjati konkretna imena pa bi bilo do njih nekorektno,« je dejal Šušteršič in namignil, da sam takšne funkcije ne bi prevzel.

Predsednik Pozitivne Slovenije pa medtem išče soglasje in parlamentarno večino. Stranka Gregorja Viranta priznava, da se je najverjetnejši mandatar »zelo pozitivno« odzval na njihove pripombe na koalicijsko pogodbo. Po neuradnih podatkih se Janković strinja, da mesto ministra za finance prevzame Janez Šušteršič, minister za notranje zadeve pa postane Jani Soršak.

Šušteršič je sinoči povedal, da pogajanja z Jankovićem, Janšo in snovanje vlade narodne enotnosti potekajo hkrati. »Ti procesi lahko potekajo vzporedno, saj nočemo blokirati sestavljanja vlade,« je povedal. DLVG se bo predvidoma 17. januarja dokončno odločila, ali bo vstopila v levo ali desno koalicijo.