V domovinskem centru bi sistemsko spodbujali domoljubje

Pristojna ministrstva podpirajo pobudo za ureditev domovinskega centra v Kočevski reki, SD svari pred izkrivljanjem.

Objavljeno
26. marec 2012 21.38
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje – »Če hočemo biti ponosni na svojo domovino in jo ljubiti, je treba nekaj vedeti o njej,« pravi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je skupaj z Mirom Hačkom pobudnik za ureditev domovinskega centra v Kočevski Reki. Pristojna ministrstva zamisel podpirajo, v SD opozarjajo pred izkrivljanjem resnice.

Raziskave kažejo nizko stopnjo izražanja domoljubja, pravi Vladimir Prebilič: »Tega čustva ne znamo izražati, ker nismo prepričani o njegovi kakovosti, hkrati pa se tega vprašanja doslej nismo lotili sistemsko.« Obstaja nevarnost, da s stihijo in neorganiziranimi oblikami poglabljanja tega čustva izgine tenka in zamegljena meja med domoljubjem in nacionalizmom, zaradi česar Prebilič in Haček, profesorja s fakultete za družbene vede, predlagata projekt Domovinski center Slovenije. V njem bi za pet ciljnih skupin – osnovnošolce, srednješolce, javne uslužbence, zaposlene v varnostno-obveščevalnih službah in tujce – pripravili programe za krepitev domoljubja.

V učne programe za osnovnošolce in srednješolce bi vključili vsebine, s katerimi bi z različnih vidikov osvetlili okoliščine, ki so pripeljale do osamosvojitve. Javni uslužbenci bi morali poleg poznavanja temeljev države razumeti, zakaj in kako je ta država nastala, na koncu pa bi opravili izpit na temo domoljubja. Še temeljitejše izobraževanje pa načrtujejo za policijo, vojsko in obveščevalne službe ter za ljudi, ki bi radi postali državljani Slovenije.

Svarila pred izkrivljanjem

Domovinski center bi imel sedež v Kočevski Reki, saj ima zaradi svoje vloge pri nastajanju samostojne in neodvisne Slovenije domovinsko pravico za tako ustanovo, je prepričan Prebilič. Po njegovih besedah zamisel podpirajo ministrstva za obrambo, notranje zadeve in izobraževanje in tudi urad. Ministrica za Slovence po svetu Ljudmila Novak idejo absolutno podpira, saj meni, »da je na tej temi zdaj premalo poudarka«. Tudi v koalicijski pogodbi je zapisano, je dodala, »da si bomo prizadevali, da tovrstne vsebine postanejo del osnovnega izobraževanja«.

Da je »ideja hvalevredna«, meni tudi minister za izobraževanje Žiga Turk, saj je prav, »da vsaka država ceni in spoštuje preteklost«. Zamisli je prav tako naklonjen minister za obrambo Aleš Hojs, ki podpira tako ustanovitev centra kot namenjanje večje pozornosti domovinski vzgoji v šoli.

Načeloma pobudo podpirajo tudi v SDS, je povedal Jože Tanko, in v SD, vendar Janko Veber opozarja na morebitno izkrivljanje resnice. Prav na to opozarja Vinko Beznik, eden tistih, ki so organizirali Manevrsko strukturo narodne zaščite in državi zagotovili vojaško obrambo med osamosvajanjem. »Podpiram idejo, a sem zaradi tistih, ki stojijo za tem projektom, v dvomih, ali bo predstavljena resnica o tem, kaj se je dogajalo v letih 1990 in 1991 na Kočevskem. Po dvajsetih letih izkušenj tega ne verjamem.«

Tone Krkovič, drugi najpomembnejši akter takratnega dogajanja, ki je prav tako organiziral manevrsko strukturo, pa je prepričan, da ideja o načrtnem gojenju domovinskih čustev ne more biti slaba. »Danes ni države, ki bi gojila tako malomaren odnos do domovinskih čustev kot Slovenija.«

Ministrstvo za izobraževanje bi z denarjem z evropskih razpisov v treh letih pripravilo program za vse ciljne skupine, denar za izvedbo pa bi zagotovili znotraj ministrstev. Prebilič meni, da bi zadostovalo, če bi v resornih ministrstvih zagotovili po nekaj deset tisoč evrov. Cilj? »Oblikovanje samozavestnejših, družbeno in politično odgovornejših državljank in državljanov.« Prepričan je, da se bo s takim pristopom spremenil tudi odnos ljudi do države in družbe.

Poleti prvi tabor domoljubja

Zveza Moris bo s svojimi društvi in klubi letos na Kočevskem pripravila prvi teden domoljubja. »Tako želimo ohranjati spomin ne le na dogajanje v letih 1990 in 1991, ampak na tisočletno zgodovino osamosvajanja Slovenije,« je poudaril generalni sekretar Zveze Moris Peter Vaš. Tabor bo namenjen osnovnošolcem in srednješolcem, ki bodo spoznavali Kočevsko in njen pomen v času osamosvojitve ter obravnavali teme, povezane z domoljubjem. Namenjen bo predvsem otrokom vojakov, policistov in članov Zveze Moris, prihodnje leto pa ga nameravajo razširiti in tabore organizirati julija in avgusta.