V Dražgošah rekordno število obiskovalcev

Govornik Viktor Žakelj je 10.000 zbranih, med katerimi so bili številni politiki, pozval: Za domovino s pametjo naprej!

Objavljeno
12. januar 2014 16.09
Drazgose
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Enajstih pohodov po Stezah partizanske Jelovice in spominske slovesnosti ob spomeniku se je v sončnem in toplem vremenu udeležilo zelo veliko ljudi, po ocenah celo blizu 10.000.

Najtežjih 10-urnih nočnih pohodov Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni in iz Železnikov čez Ratitovec se je udeležilo rekordnih 640 oziroma 263 pohodnikov, ti slednji so tri ure hodili po snegu.

Na sami slovesnosti pri spomeniku, postavljenem v spomin na dražgoško bitko, je bilo veliko politikov, med njimi je bil tudi predsednik Borut Pahor, ki se je udeležil skoraj 40-kilometrskega pohoda s Pasje ravni in položil venec padlim. Množica pa je najdaljši aplavz namenila Milanu Kučanu in Janezu Stanovniku.

Slavnostni govornik Viktor Žakelj je poudaril, da so Slovenci, potomci najbojevitejšega slovanskega plemena, ki se je najglobje zarezalo med Germane in Romane, nato še v več kot 12 ofenzivah branili svoje ozemlje. »Če med NOB ne bi bilo velikih ljudi, moja generacija leta 1990 ne bi imela kaj osamosvajati,« je dejal.

V govoru, v katerem je pohvalil premierko in finančnega ministra ter vlado, ker so »prepričali neoliberalno Evropo, da smo ostali na svojem«, se je zavzel za novo družbeno paradigmo, ki bo temeljila na socialni pravičnosti. Obrnil pa se je tudi na bodočega, šeneizbranega škofa. »Pobiti Dražgošani so umirali z očenašem na ustih, cerkev sv. Lucije je bila prvi kulturni objekt, ki je bila prav tako porušena. Poklonite se jim, cankarjevcem in Dražgošanom,« je svetoval Žakelj.

Med nastopajočimi so bili prvič tudi učenci dražgoške podružnične šole, ki so zapeli pesem Oj, preljubi dragi dom, predsednik kulturnega društva Rok Pintar pa je navzoče opozoril na igre lokalne politike okoli obnove dotrajane dražgoške šole. Če izgubimo šolo, izgubimo vse, je poudaril in spomnil, da so bile vrednote prednikov solidarnost in odpuščanje. V prihodnje želim, da pride v našo vas, katere obnova je predstavljena v Domu Cankarjevega bataljona, še več ljudi, in da bi tisti, ki ne pridejo na prireditev, prišli med letom in si ogledali žive Dražgoše, je izrazil Pintar.

Dražgoška bitka je potekala leta 1942 v visokem snegu pri minus 30 stopinjah Celzija terjala življenja 41 Dražgošanov in devetih partizanov, Nemci pa so Dražgoše porušili do tal.