V NSi interes za tri ministrstva: zdravje, gospodarstvo, zamejstvo

Desnosredinska stranka vabila na pogovor o morebitnem sodelovanju v koaliciji še ni dobila. Vprašljivo sodelovanje s SD.

Objavljeno
16. julij 2014 19.44
Posodobljeno
16. julij 2014 20.16
VOLIVE 2014 - Ljudmila Novak
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - NSi bi v  primeru vstopa v koalicijo s SMC zanimali ministrski področji za gospodarstvo in zdravje, saj sta jedro programa po besedah Ljudmile Novakov gospodarska in zdravstvena reforma.

»Z veseljem bi opravljala tudi funkcijo ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu,« je pred začetkom izredne seje sveta sporočila dolgoletna predsednica NSi.

Stranka bo najprej počakala na morebitno povabilo Mira Cerarja na pogovore o koaliciji, končno odločitev pa bo NSi sprejela, ko bo znano, »kdo bodo koalicijski partnerji in koliko bodo pripravljeni omiliti svoja stališča oziroma pristati na pogoje NSi«.

Precej razlik s SD, manj s SMC

O programu SMC meni, da je premalo jasen in da imajo drugačne pomisleke pri vprašanju privatizacije, delovno pravne zakonodaje in davkov. »Podrobnosti je seveda treba preučiti, potem pa tudi videti, kaj bi ponujala morebitna koalicijska pogodba,« je povedala.

O programu SD pa meni, da se pri vprašanjih privatizacije in gospodarstva precej rezlikuje s programom NSi. »Mi a priori nikogar ne zavračamo, ampak pravimo, da bo trdna vlada tista, v kateri bodo koalicijske partnerice imele enotne poglede za dosego ciljev. Zato se nam zdi takšna povezava vprašljiva,« je pojasnila.

Po neuradnih izidih je NSi je na predčasnih državnozborskih volitvah prejela 5,54 odstotka glasov oziroma pet poslanskih mest. Je tudi edina desnosredinska stranka, ki je izboljšala rezultat v primerjavi z volitvami leta 2011.