V parlamentu kriminalisti in živčni poslanci

Referendumski zapleti: Virant za pomoč prosil protikorupcijsko komisijo in upravno inšpekcijo. Župevčeva se je morala podpisati dvanajstkrat.

Objavljeno
13. november 2012 08.22
LJUBLJANA SLOVENIJA 10.2.2012 PRISEGA NOVE VLADE VINKO GORENAK FOTO JOZE SUHADOLNIK
Anže Božič, B. H., notranja politika
Anže Božič, B. H., notranja politika
Ljubljana - Med poslanci se je zaradi policijskih preiskav v zvezi z zapleti za sklic referenduma o slabi banki in državnem holdingu vnela prava živčna vojna. Vprašanje, kdo je odgovoren za izginule sindikalne podpise in kdo stoji za policijskimi postopki, je razdelilo tudi politične zaveznike.

Razklanost politike se je včeraj najbolje pokazala na kolegiju predsednika državnega zbora, ki ga je predsednik DZ Gregor Virant prekinil z besedami, da »končuje najmanj prijetno sejo doslej«. V največji vladni stranki SDS namreč dvomijo, da so parlamentarne službe, ki jih vodi Virant, korektno izpeljale referendumske postopke. Predsednik koalicijske DL pa je stranki, iz katere je tudi notranji minister, vrnil s pripombo, da upa, da katera od policijskih preiskav ni dobila »impulza iz politike«. Opozicijska PS medtem še vedno poziva k odstopu obeh glavnih akterjev – Gregorja Viranta in notranjega ministra Vinka Gorenaka, pri tem pa očitno nima podpore druge opozicijske stranke SD.

Preiskava št. 1

Čeprav so parlamentarci prejšnji torek zavrnili predlog vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, naj policija z grafološko analizo preveri šest »spornih« podpisov poslancev PS pod zahtevo za sklic referenduma o državnem holdingu, je ena od podpisnic, Melita Župevc, že v preiskavi. Opozicijsko poslanko, ki je sicer na porodniškem dopustu, je ovadila neznana fizična oseba, ljubljanski policisti pa v predkazenskem postopku preverjajo pristnost njenega podpisa pod pobudo za referendum o državnem holdingu. Ko se je zaradi tega včeraj v DZ oglasila pri svojih strankarskih kolegih, nam je – tako kot že pred dnevi pisno tudi predsedniku DZ Gregorju Virantu – zatrdila, da je podpis pristen, kar je morala kriminalistom dokazati s tem, da je svoj podpis ponovila dvanajstkrat. Če bi grafološki izvedenec ocenil, da podpis Župevčeve ni avtentičen, bi to pomenilo padec referenduma o državnem holdingu, ki ga je zahtevalo 30 poslancev.

»V PS smo zgroženi, kako se je na podlagi namigovanj in manipulacij SDS kriminalistična policija brez kakršne koli podlage odločila za preiskavo originalnih in lastnoročnih podpisov poslank in poslancev,« so protestirali v največji opozicijski stranki in opozorili, da preiskavo »nadzoruje in usmerja« minister iz SDS Vinko Gorenak. V največji vladni stranki so to razumeli kot nedopusten politični pritisk na preiskavo in odgovorili: »Ko mački stopiš na rep, zacvili.«

Preiskava št. 2

Drugi predkazenski postopek zaradi skrivnostno izgubljenih in nato spet najdenih sindikalnih podpisov za referendum o slabi banki se je na podlagi prijave vodstva DZ začel že v petek, ko so kriminalisti opravili več informativnih pogovorov. Generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik je včeraj zanikala očitke, da so službe parlamenta ob vložitvi sindikalnih podpisov kršile interna pisarniška pravila, ko niso poskenirale in preštele priloženih listov. Pojasnila je, da parlament tega ne počne, ker je zavezan ščititi osebne podatke predlagateljev, ti pa v elektronski obliki lažje uidejo izpod nadzora.

Prelesnikova in Virant opozarjata, da to tudi ni ključni problem, pač pa gre za preusmerjanje pozornosti od dejanske težave – kroženja dokumentov med DZ in MNZ. »Ne bom dopustil, da se sled zapelje v napačno smer. Narediti težavo tam, kjer je ni, je zame žalitev inteligence,« je dejal predsednik parlamenta. Da bi hram demokracije pri prevzemanju dokumentov opral sumov, je Virant za mnenje zaprosil tudi Komisijo za preprečevanje korupcije in upravno inšpekcijo. »Očitno nenadoma ni več kriv vlomilec, ki je vlomil v hišo, temveč lastnik hiše, ki ni namestil dovolj močnih ključavnic,« je zaplet karikirala Prelesnikova.

Politične posledice

Opozicijska PS se še ni odločila, ali bo proti ministru Gorenaku vložila interpelacijo in ali bo zaradi zapletov s podpisi poskušala ustanoviti preiskovalno komisijo. Če prvo sankcijo lahko zahteva sama, bi pri drugi potrebovala pomoč opozicijske SD, kjer pa pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem sodeluje njihov kandidat Borut Pahor, nočejo pregrevati politične situacije. »Vsaka stranka v tem političnem prostoru se odloča v skladu z lastnimi cilji. Naši so predvsem dolgoročni, zato to vsakodnevno pozivanje in sklicevanje ministrov na pranger ni naša politika,« je izjavil predsednik SD Igor Lukšič.