Lukšič: Vlada naj do julija spelje tri ključne projekte ...

... nato sledijo predčasne volitve, kjer bi se »politika prečistila«, je na klavzuri stranke SD dejal njen predsednik.

Objavljeno
19. januar 2013 09.24
Posodobljeno
19. januar 2013 09.35
SD TISKOVNA
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Danes se je na klavzuri stranke sestalo širše vodstvo SD - člani predsedstva, poslanci in lokalno vodstvo stranke - kjer so razpravljajo o trenutnih političnih razmerah in možnostih izhoda iz politične krize.

Predsednik stranke SD Igor Lukšič, ki ostaja najmočnejši zagovornik predčasnih volitev,  je dejal, da so danes preigrali vse možne scenarije, da bi prišlo do »prečiščenja politike«. Odločitev bodo javnosti sporočili, ko bo to tega prišlo.

Zavzel se je za sprejem treh ključnih projektov - ratifikacija pogodbe s Hrvaško, reforma trga delovne sile in referendumske spremembe - ki jih je, tako Lukšič, treba sprejeti do julija.

»To naj do julija spelje sedanja vlada, potem pa naj se politika prečisti na predčasnih volitvah«, je dejal in poudaril, da so predčasne volitve edina rešitev za Slovenijo. »To morajo spoznati tudi druge stranke. Sedaj ni čas za kupčkanje«, je pojasnil in dodal naj ljudje na volitvah povedo, kdo naj vodi Slovenijo v prihodnje.

Strankarska volja do možnosti predčasnih volitev je precej enotna.

»O konstruktivni nezaupnici se absolutno ne zagrevamo«, je dejal Lukšič. Podobno razmišlja tudi o statutu ustavne tožbe predsednika vlade Janeza Janše.

Plan B: Ustavna obtožba zoper Janšo ali konstruktivna nezaupnica

Obe možnosti - konstruktivno nezaupnico vladi ali možnost ustavne obtožbe predsednika vlade - je dopustil v primeru, da ne bi prišlo do predčasnih volitev.

Pri možnosti ustavne obtožbe gre za precej zapleten postopek, v katerem bi morali premieru dokazati kršitev zakonov, za morebitno Janševo razrešitev pa bi moralo glasovati najmanj dve tretjini ustavnih sodnikov.

Pri morebitni ustavni obtožbi bi morali premiera nečesa obtožiti in tukaj bi se najverjetneje oprli na za premiera obremenilno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), je pred klavzuro danes dejal vodja poslanske skupine SD Janko Veber.

Možnost projektne vlade

V strankah tudi neuradno priznavajo, da se dogovarjajo o sestavi projektne vlade z mandatarjem, ki ni iz vrst politike. Začasno projektno vlado bi podprl trojček DL, SLS in Desus, SD.

Del članstva je namreč zaradi ugotovitev KPK nenaklonjen sodelovanju tudi s zamrznjenim predsednikom PS Zoranom Jankovićem, za katerega si želijo, da bi odstopil tudi kot župan.

Na novinarsko vprašanje, ali so v stranki pripravljeni sodelovati s PS je Lukšič odgovoril, da stranka lahko novega predsednika dobi izključno na kongresu. »Zamrznitev« predsedniškega mesta Jankovića je označil za avtoritarno in da sam takšnim predsednikom ne želi sodelovati. »V demokratičnih strankah pozicijo predsednika določa kongres in ne posameznikova volja,« je dodal.