V UKC zanikajo, da so ugodili zahtevi ministrice

Na UKC trdijo, da so se člani sveta strinjali, da v tej fazi še ni mogoče ugotavljati kakršnekoli odgovornosti vodstva.

Objavljeno
29. maj 2015 15.50
acr*UKC
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana − V UKC Ljubljana zanikajo, da bi svet zavoda v četrtek sprejel sklep o uvedbi postopka o ugotavljanju odgovornosti vodstva UKC za dogajanje na nevrološki kliniki. Priznavajo pa, da je svet pozval vodstvo, naj posreduje notranje akte o postopkih za zagotavljanje kakovosti in zapisnike za zadnji dve leti, iz česar gre sklepati, da je postopek stekel.

Na UKC tudi trdijo, da so se člani sveta v razpravi strinjali, da v tej fazi še ni mogoče ugotavljati kakršnekoli odgovornosti vodstva. Člani sveta se bodo o tem lahko odločali šele na podlagi pregleda vse dokumentacije.

K uvedbi postopka o ugotavljanju odgovornosti vodstva za primer Radan je predstavnike ustanovitelja, torej vlade v svetu UKC, pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Predsednik sveta zavoda Tomaž Glažar, ki na ministrstvu za zdravje vodi direktorat za zdravstveno ekonomiko, pa je po seji sveta dejal, da je svet odločil slediti pozivu ministrice.

Dejal je tudi, da bodo postopek, v katerem bodo iskali krivdno odgovornost vodstva UKC »in morda še kaj«, poskušali končati do začetka poletja. Pri tem jim bo pomagal tudi zunanji strokovnjak za kakovost.

Po Glažarjevih besedah bo svet zavoda v tem postopku ugotavljal krivdno, in ne objektivne odgovornosti vodstva, pa ne le za primer zdravnika Ivana Radana, ki ga policija sumi sedmih umorov na nevrološki kliniki UKC, ampak za zagotavljanje kakovosti v zdravstvenem zavodu nasploh.