V Vili Podrožnik o dodatnih ukrepih za »krpanje luknje«

Vlada razpravlja o rebalansu proračuna za leto 2014 in 2015. Virant: »Treba si je naliti čistega vina.«

Objavljeno
18. julij 2013 13.39
Ni. Č., Pi. K., Š. P., Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Š. P., Delo.si, STA

Ljubljana -  Vladna ekipa na čelu s premierko Alenko Bratušek, kot je dopoldan že napovedal zunanji minister Karl Erjavec, v vili Podrožnik razpravlja o rebalansu proračuna za leto 2014 in proračunu 2015.

Po dobrih šestih urah razprave vladne ekipe o rebalansu proračuna za leto 2014 in nadaljnjih ukrepih za zmanjšanje primanjkljaja so nekateri ministri že odšli, srečanje pa se nadaljuje, poroča STA. Informacij o tem, kakšne ukrepe bomo še občutili državljani, za zdaj ni, po neuradnih podatkih pa naj bi imeli na mizi nekaj doslej že omenjenih možnosti.

Člani vlade, ki so srečanje že zapustili, izjav niso dajali. Tak naj bi bil tudi dogovor.

Zmanjšati morajo primanjkljaj in biti, kot svarijo nekateri ministri, realni s pričakovanji. Notranji minister Gregor Virant pravi, da morajo sebi in državljanom naliti čistega vina, a odgovora glede konkretnih ukrepom danes še ni pričakovati.

Virant meni, da je prav, da si čistega vina nalijejo na vladi, da čistega vina nalijejo državljanom in jim povedo, kaj je treba še storiti, »da bomo splavali iz teh težav, v katerih smo«.

Tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan je poudaril, da je treba primanjkljaj zmanjšati, rebalans pa da mora biti tudi razvojno naravnan. Po njegovih besedah bo verjetno podobno kot letos in bo vlada izbirala med nekaj slabimi in nekaj še slabšimi ukrepi.

Morebitna uvedba kriznega davka v prihodnjem letu je, kot ocenjuje, odvisna od gospodarskih gibanj. »Sreča je, da smo, kar gospodarskih gibanj zadeva, v veliki meri odvisni od motorja Evrope, Nemčije, «je pojasnil Židan in dodal, da zaradi povečevanja dogodkov v proračunu ni razloga za še en rebalans v tem letu.

Spomnil je tudi na nasvet Bruslja, naj ravno pri bančnem sistemu »hitimo počasi«.

Ministrstvo za kmetijstvo je po Židanovih besedah svojo nalogo opravilo in pospešilo črpanje evropskih sredstev.

Minister za kulturo Uroš Grilc je opozoril, da morajo biti glede na gospodarska gibanja in napovedi pri razpravi o proračunu sila realni. Soočiti se morajo s tem, pravi, da bo proračunski delež na vseh področjih nižji. Današnji pogovor pa po njegovih besedah ne bo potekal le o deležih, temveč tudi o prioritetah.

Kot je dopoldan dejal zunanji ministr in prvaka Desus Karla Erjavca bo vlada pred začetkom dopustov pregledala finančno stanje države. Obravnavala naj bi stanje v državnem proračunu ter ugotavljala, kakšni ukrepi bodo še potrebni za krpanje proračunske luknje.

»Storiti je treba vse, da se primanjkljaj ne bo povečeval,« je opozoril pred sejo vlade.

Kot je še dejal Erjavec, je jasno, da prihodki niso takšni, kot bi si želeli. Zato bo vlada preverila, kaj je treba še storiti, da razmere ne bodo še slabše.

O novem rebalansu letošnjega proračuna sicer po njegovih besedah za zdaj ni govora. Ocenil je, da ta verjetno ne bo potreben in upa, da bodo »to leto zvozili«. Ob tem pa je opozoril, da brez nove zadolžitve ne bo šlo.

Primanjkljaj državnega proračuna je junija dosegel 135,3 milijona evrov, kar je za dobrih 40 milijonov manj kot maja in bistveno več kot junija lani. V šestih mesecih leta se je primanjkljaj povzpel do skoraj 1,3 milijarde evrov in je tako blizu celoletnemu cilju po rebalansu proračuna, ki je bil sprejet minuli teden in je predviden pri 1,5 milijarde evrov.