Vajgl pisal pismo Van Rompuyu v zvezi s podporo Janši

Kacin: Podpora bi pomenila neposredno nasprotovanje samostojni in neodvisni inštituciji ene od držav članic.

Objavljeno
10. januar 2013 17.02
Posodobljeno
10. januar 2013 17.02
Ivo Vajgl
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/Zares) je danes pisal predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu v zvezi z njegovo podporo premieru Janezu Janši »ob zadnjih političnih dogajanjih v Sloveniji«.

Vajgl sprašuje Van Rompuya, ali je bil obveščen o zadnjih političnih dogodkih v zvezi z objavo poročila komisije za preprečevanje korupcije.

Iz kabineta predsednika vlade so namreč sporočili, da je Van Rompuy danes po telefonu poklical Janšo in mu izrazil osebno podporo ob zadnjih političnih dogajanjih v Sloveniji.

Vajgl v pismu Van Rompuyu sprašuje, ali njegova podpora premieru Janši pomeni tudi podporo njegovim ravnanjem, ki jih je preiskala KPK.

Vajgl v pismu navaja izsledke iz poročila protikorupcijske komisije, ki je pri nadzoru premoženja predsednikov parlamentarnih strank ugotovila, da sta predsednika SDS Janša in Pozitivne Slovenije Zoran Janković kršila protikorupcijsko zakonodajo.

Na vprašanje STA o vsebini današnjih pogovorov med predsednikom Evropskega sveta in Janšo so v tiskovni službi Van Rompuya dejali, da lahko potrdijo le, da je predsednik EU danes imel pogovor s premierom Janšo. Za RTV Slovenija pa so pojasnili: »Lahko potrdimo, da sta se slišala po telefonu, interpretacije prepuščamo tistim, ki jih dajejo. Nič več, nič manj.«

Evropski poslanec Kacin ne verjame v domnevno izrečeno podporo

Na domnevno podporo Janši s strani predsednika Evropskega sveta se je odzval tudi evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS).  »Komunikacijska strategija SDS je znova pred resnim preizkusom. Sklicevanje na telefonski pogovor in takrat izrečeno podporo Janši bo doma prepričala le malokoga. Prej je lahko namenjena prepričevanju prepričanih, volivcev in simpatizerjev SDS oz. Janše. A to sam prej razumem kot izraz in priznanje resnosti položaja in razmer znotraj SDS. Razumem, da imajo v SDS iskreno željo pomagati »nasedlemu« predsedniku, vendar domnevni in slabo domišljeni »rešilni jopič« iz tujine ne bo dovolj. Sklicevanje na telefonski klic je zato bolj dejanje obupa, kot premišljen poskus reševanja stiske,« je evropski poslanec zapisal v izjavi za medije.

Kacin je sicer nad solidarnostjo predsednika evropskega sveta Hermana Van Rompuya s predsednikom vlade Janezom Janšo, posebej še v povezavi z aktualnim poročilom KPK, »osebno začuden in presenečen«.

»Vprašanje je, ali je Herman Van Rompuy v resnici objektivno seznanjen z aktualnim poročilom KPK o težavah v zvezi s premoženjem Janeza Janše. Bolj verjetno je, da je SDS v svoji znani in preverjeni maniri manipulacije prikrojila, nadgradila in na svoj način (zlo)uporabila njegove izjave za politično reševanje kože svojega predsednika. Eno je osebna solidarnost s posameznikom, ki ga osebno poznaš, nekaj drugega pa politična podpora funkcionarju, ki ima resne težave z verodostojnostjo doma,« je zapisal Kacin.

Po njegovem mnenju, bi podpora Janši v tem primeru pomenila neposredno nasprotovanje samostojni in neodvisni inštituciji ene od držav članic, vmešavanje v njene pristojnosti, načenjanje njene verodostojnosti in podporo sumljivim premoženjskim transakcijam enega od predsednikov vlad, kar pa je malo verjetno.