Veber v Mislinji: Da imamo domovino, ni nekaj samoumevnega

Na slovesnosti so se spomnili preprečitve t. i. mitinga resnice pred 24 leti v Ljubljani.

Objavljeno
01. december 2013 15.47
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Mislinja - Predsednik DZ Janko Veber je v govoru na prireditvi ob spominskem dnevu Združenja Sever v Mislinji dejal, da domovino danes jemljemo kot nekaj samoumevnega, pa čeprav je bilo potrebnega veliko napora, poguma in vztrajnosti, da smo prišli do tukaj, kjer smo.

Danes po Vebrovih besedah obeležujemo prav poseben spominski dan, ki ni pomemben le za člane zveze policijskih veteranskih društev Sever, pač pa za vse državljanke in državljane Slovenije. Na prvi pogled morda res sodi ta spominski dan med tiste, v širši javnosti nekoliko manj poznane, če pa le malo pobrskamo po spominu in če se vrnemo samo slabega četrt stoletja nazaj, pa se lahko še prav živo spomnimo dogajanj, ki so zaznamovala konec osemdesetih let in napetosti, ki je spremljala načrtovani »miting resnice« v Ljubljani, je dejal predsednik DZ.

»Pot, ki smo jo prehodili do danes, je bila v mnogih pogledih izjemna. Skrb vzbujajoči občutki, so se začeli porajati, ko nam je svetovna gospodarska kriza odkrila tudi drugo plat hitrega razvoja. Zato moramo odpraviti slabosti, ki jih lahko opišemo kot uveljavljanje osebnih interesov na račun drugih ali interesov kapitala na račun države,« je poudaril.

Kot je dejal Veber, verjame, da lahko tudi s spominskimi dnevi, kot je današnji, »mlajšim rodovom približamo zanos ter sporočilo, da smo pred 24 leti imeli vizijo in visoke cilje, predvsem pa neomajen pogum in zaupanje v jutrišnji dan«.

Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Policijsko veteransko društvo Sever za Koroško sta danes v Mislinji pripravila slovesnost ob spominskem dnevu Združenja Sever, na kateri so se spomnili preprečitve t. i. mitinga resnice pred 24 leti v Ljubljani.

T. i. miting resnice, ki je bil napovedan za 1. december 1989, naj bi vodil v izredne razmere, destabiliziral enotnost takratne slovenske politike in v javnosti ustvaril dvom vanjo, so zapisali prireditelji današnje slovesnosti. Sledile naj bi menjave v vrhu slovenskega vodstva, s čimer je režim takratnega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića nameraval Slovenijo podrediti svoji politiki.

Zaradi enotnosti slovenskega političnega vodstva in slovenskega naroda ter ukrepanja takratne milice, ki je izvedla akcijo Sever, je Miloševićeva zamisel propadla. Na prireditvi so podelili tudi plakete in zlate znake Sever.