Večina poslancev Desusa in SD bo proti interpelaciji

Glede na napovedi koalicijskih partneric je pričakovati, da bo Kolar Celarčeva uspešno prestala že drugo interpelacijo.

Objavljeno
12. september 2017 18.43
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Večina poslancev Desusa in SD napoveduje glasovanje proti interpelaciji zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, čeprav obenem poudarjajo, da to ni podpora njenemu delu. Prvak Desusa Karl Erjavec je povedal, da gre za podporo premierju Miru Cerarju, medtem pa v SD izpostavljajo nasprotovanje politiki SDS, predlagateljici interpelacije.

Erjavec je pojasnil, da bo šest poslancev Desusa na sredini interpelaciji podprlo ministrico za zdravje, drugi pa bodo vzdržani oz. odsotni.

V isti sapi je prvak Desusa poudaril, da so zelo nezadovoljni z ministrico za zdravje, a ne vidijo smisla v tem, da jo zamenjajo nekaj mesecev pred volitvami. »To bi bilo smiselno takrat, ko je Desus opozarjala na to, da reforme ne bodo izpeljane in da se težave v zdravstvu poglabljajo,« je pojasnil in spomnil, da bi zamenjava ministrice v tem trenutku lahko tudi destabilizirala vlado.

Po Erjavčevih navedbah z glasovanjem ne bodo izražali podpore ministrici, ampak premierju Miru Cerarju. Zatrdil pa je še, da se v zameno za te glasove niso dogovarjali za podporo kakšnim drugim projektom oz. predlogom.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem spomnil, da se o zdravstvu pogovarjajo že več kot eno leto, danes pa so se odločili, da ne bodo pomagali opozicijski SDS in tistim, »ki želijo zrušiti zdravstveni sistem do konca«. Po Hanovih besedah s podporo interpelaciji ne bi reševali težav bolnikov, zato je ne bodo podprli oz. bo pet njihovih poslancev podprlo ministrico. Poslanec SD Janko Veber je za STA pojasnil, da bo interpelacijo podprl.

Tudi Han je sicer poudaril, da bi bilo neodgovorno nekaj mesecev pred volitvami spraviti zdravstvo, ki je v težavah, v mrtvi tek. »Je pa res, da je SMC tista stranka, ki vodi zdravstveni resor tri leta in je vanj dala relativno veliko denarja, rezultati pa niso vidni,« je opozoril vodja poslancev SD.

Dodal je, da bo moral premier Cerar, ki »neizmerno podpira ministrico Kolar Celarčevo, prevzeti del odgovornosti, če se na koncu ne bo izšlo tako, kot si želijo: da bodo vsi ljudje imeli relativno dober dostop do javnega zdravstva«.

Glede na napovedi koalicijskih partneric je pričakovati, da bo Kolar Celarčeva kljub vsem kritikam na njeno delo uspešno prestala že drugo interpelacijo. V SDS ji sicer očitajo, da ne obvladuje razmer v zdravstvu.