Večina v MVK za Nussdorferjevo

Zaplet pri nadzornikih holdinga, komisija večinsko za dve predloga predsednika republike Pahorja

Objavljeno
24. januar 2013 08.36
Posodobljeno
24. januar 2013 08.36
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

 

 

 

Mandatno volilna komisija je za varuhinjo človekovih pravic pravkar državnemu zboru predlagala tožilko Vlasto Nussdorfer, ki jo za varuhinjo predlaga predsednik republike Borut Pahor.

Tožilka se na poziv prejšnjega predsednika Danila Türka ni prijavila.

Pahor jo je vendarle predlagal, ker so posveti s parlamentarnimi strankami pokazali, da kandidati, ki so se prijavili na poziv, ne bi bili izvoljeni.

Nussdorferjeva bo konec februarja za šest let postala varuhinja, če jo naslednji teden z dvotretjinsko večino potrdi še državni zbor.

Vzdržana SDS in del SLS, proti NSi

Za kandidatko je bila večina strank. Da je ne bodo podprli, je v imenu poslanske skupine največje vladne stranke napovedala Eva Irgl (SDS), ki je ocenila, da z izbiro varuhov človekovih pravic država že v preteklosti ni imela najbolj srečne roke.

Pomisleke so imeli še v SLS, kjer so napovedali, da jo bodo podprli večinsko, ne pa vsi.

Kandidaturo je podprlo 13 poslancev v mandatno volilni komisiji, eden je bil proti. Da Nussdorferjeve ne bo podprla, je pred odločanjem sicer napovedala le Irglova, ki pa ni glasovala proti kandidatki. Poslanci SDS so se vzdržali. Proti je glasoval vodja poslanskega kluba NSi Matej Tonin.

Prvi namestnik računskega sodišča: Petrovič

Soglasno, z 18 glasovi za in 0 proti, pa je mandatno volilna komisija za prvega namestnika predsednika računskega sodišča državnemu zboru predlagala potrditev Jorga Kristijana Petroviča, ki ga je tudi predlagal Pahor.


Preložili odločanje o nadzornikih holdinga


Po dolgih polemikah je mandatno volilna komisija v prihodnji  teden preložila izbiranje štirih kandidatov za nadzorni svet državnega holdinga. Stranke so sicer predlagale šest kandidatov, a vsa potrdila sta h kandidaturi priložili le Nova Slovenija za mag. Jovana Lukovca in Državljanska lista za dr. Mirka Mušiča.

Komisija za nadzor javnih financ je v podobnem položaju direktorici ljubljanskih mlekarn Cvetani Rijavec omogočila, da je vlogo dopolnila. V mandatno volilni komisiji dopolnjevanja vlog po izteku roka ne dopuščajo, zato so stranke pozvali, naj do začetka prihodnjega tedna znova predlagajo kandidate, tokrat z vsemi potrdili.

Pričakovati je, da bodo takrat izbirali med šestimi že doslej znanimi kandidati, ob dveh pravilno vloženih bodo dopolnjeni še dokumenti Pozitivne Slovenije za kandidaturo mag. Andreja Cetinskega, Slovenske demokratske stranke za dr. Aleša Štancarja, Desusa za Andreja Polenca in Ljudske stranke za dr. Marka Smoleta.