Meta Vesel Valentinčič razrešena

Predsednik Karl Erjavec po »zamrznjenem« statusu stranko spet vodi s polnimi pooblastili.

Objavljeno
27. marec 2013 13.49
Posodobljeno
27. marec 2013 14.04
Anže Božič, notranja politika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Anže Božič, notranja politika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Svetniki stranke upokojencev so s 35 glasovi za in 20 proti podprli predlog prvaka Desusa Karla Erjavca in s položaja predsednice sveta stranke razrešili Meto Vesel Valentinčič. Novi predsednik sveta je soglasno postal Marjan Malek.

To pomeni, da Erjavec stranko spet vodi s polnimi pooblastili, potem ko si je sredi marca zaradi imenovanja »neposlušne« Valentinčičeve zamrznil status. »Ne gre za mojo zmago. Svetniki so na moj predlog pač še enkrat razmislili in odločili, da dosedanja predsednica ne bi mogla tvorno sodelovati z vodstvom stranke, ki je dobilo polno podporo na kongresu,« je po uveljavitvi svoje volje dejal zunanji minister.

Predsednica ljubljanskega odbora stranke je bila po odločitvi stranke opazno razočarana. »To pomeni začetek Erjavčevega konca. Takšnih metod članstvo ne bo kar tako pozabilo, zaradi česar bi se v stranki lahko zgodili hudi pretresi,« je dejala. Namignila je, da so številni svetniki Desusa, ki so jo pred dvema tednoma podprli, mnenje spremenili zaradi različnih pritiskov, obljub in nagrad vodstva stranke.

»To so njene ocene. Slišali smo jih že velikokrat, vendar sem še vedno tukaj. Ta izjava tudi potrjuje mojo tezo, da je z njo nemogoče sodelovati,« se je na očitke o nedemokratičnem vodenju odzval Karl Erjavec.

Erjavec dobil novo bitko v stranki, vojne še ne

Z razrešitvijo »upornemu« delu Desusa - ta si že dobro leto prizadeva za zamenjavo Erjavca - naklonjene Valentinčičeve je vodstvo stranke z glavnih funkcij izločilo drugače misleče posameznike. A ti še vedno vztrajajo v stranki in ostajajo nezadovoljni z domnevno avtokratskim vodenjem ministra za zunanje zadeve. In ni jih malo. Dobrih 36 odstotkov svetnikov je danes na tajnih volitvah glasovalo proti predlogu svojega predsednika. Če bi stranka vztrajala v desnosredinski koaliciji Janeza Janše (SDS), čemur so od vsega začetka ostro nasprotovali prav »uporni« člani lokalnih organizacij Desusa, bi bil delež zagotovo še večji. Najbrž pa bi bila resno ogrožena celo ponovna izvolitev Erjavca za šefa stranke.

Za demonstracijo razmerij moči dodajmo še, da je bila Valentinčičeva v boju s favoritinjo vodstva Jelko Kolmanič pred dvema tednoma izvoljena s tesno večino 31 proti 26 glasovom.

Gantar priznal razdvojenost


A Erjavec noče nič slišati o razklanosti v stranki. »Na terenu uživam močno podporo. V vodstvu stranke pa zdaj imam ekipo, ki ji lahko zaupam, zato ne bo težav pri vodenju. Ne moremo pa pričakovati, da bodo vsi vedno podpirali vse predloge predsednika,« je izid glasovanja komentiral Erjavec, ki rezultat razume tudi kot pokazatelj visoke stopnje demokratičnosti znotraj Desusa. Nasprotno pa meni strankin podpredsednik in minister Tomaž Gantar, ki je pred današnjim svetom priznal, da je kljub nedavni ponovni prepričljivi izvolitvi Erjavca stranka še vedno »razcepljena na dva dela«. Morebitna zaupnica Valentinčičevi bi ta nesoglasja po njegovem mnenju samo še potencirala in bi lahko dolgoročno ogrozila Deusov status »zanesljivega in kredibilnega« partnerja v vladi Alenke Bratušek (PS).

Novi izstopi niso izključeni


Meta Vesel Valentinčič včeraj še ni imela dokončnega odgovora, kako se bo odzvala na svojo razrešitev. »Najprej bom stvari prespala, nato pa se bomo skupaj s kolegi iz ljubljanskega mestnega odbora odločili, kako naprej. Zelo težko pa bom svoj prosti čas še naprej namenjala skupini ljudi, ki nima pojma o tem, kaj je demokratično, in o stranki govori kot o gospodarski družbi, kjer predsednik pomeni vse,« je pikro namignila, da bi lahko njen krog somišljenikov iz glavnega mesta zapustil stranko.

Množični izstopi so Desus pretresali že lani. Največji osip članstva so imeli na Dolenjskem in Primorskem, od koder je prihajalo največ kritikov sodelovanja v prejšnji vladi. A odstavitev Valentinčičeve najverjetneje ne bo povzročila tako radikalnih posledic. To je posredno priznal tudi predsednik strankinega dolenjskega pokrajinskega odbora in dosedanji Erjavčev »dežurni kritik« Jože Jazbec. Napovedal je, da bo člane, ki so v zadnjem času zapustili stranko, povabil nazaj, da bi tako lahko znova pridobil kritično maso nasprotnikov sedanjega vodstva. Pri tem je bil za namestnika novega predsednika Desusovega sveta Marjana Maleka soglasno potrjen Štefan Misja, ki prihaja prav iz dolenjskega pokrajinskega odbora. To pa bi lahko pomenilo korak k spravi med vodstvom in »upornim« delom stranke.