Virant: Dodatni rezi v javno porabo bodo nujni

Ukrepi utegnejo zaradi različnih strankarskih pogledov povzročiti trenja v koaliciji, predvsem pri privatizaciji podjetij.

Objavljeno
30. maj 2013 17.42
Ministrstvo za notranje zadeve
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Ob 17. uri se bo sestal koalicijski vrh. Osrednja tema srečanja predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin bo privatizacija 15 državnih podjetij. Predlog za prodajo podjetij je vlada že poslala v DZ. Minister Uroš Čufer je evropskemu komisarju za gospodarske in denarne zadeve Olliju Rehnu dal zavezo, da bi poslanci lahko o privatizaciji podjetij glasovali do konca junija 2013.

Koalicijske stranke bi se danes morebiti lahko pogovarjale tudi o dodatnih nujnih ukrepih, ki bi jih po priporočilih Bruslja morali sprejeti do 1. oktobra.

Minister za notranje zadeve in predsednik Državljanske liste (DL) Gregor Virant je pred sestankom dejal, da bo v javno porabo treba rezati na številnih področjih:

• iskanje rezerv na odhodkovni strani,

• »železna disciplina« pri zmanjševanju števila javnih uslužbencev - z enim odstotkom letno bi privarčevali 50 milijonov evrov na letni ravni.

• ukrepi pri javnih naročilih - »treba je debirokratizirati sistem oddajanja naročil, da bi se izbral najugodnejši ponudnik«. Po Virantovih besedah bo treba usposobiti ljudi, ki oddajajo javna naročila in jih je mogoče tudi nagraditi, če privarčujejo.

• zmanjšanje števila občin. Virant meni, da bi bilo v Sloveniji 100 občin dovolj. Želi si, da bi število zmanjšali še pred lokalnimi volitvami.

Pojasnil je še, da ima vlada zastavljen rebalans proračuna, ki ga bo državni zbor sprejel predvidoma na julijski seji. Deficita je za 1,5 milijarde evrov, je povedal in dodal, da ne bodo smeli odstopiti niti za evro.

Dodatni rezi v javno porabo bodo tudi po mnenju ministra Gregorja Viranta nujni. A ukrepi utegnejo zaradi različnih strankarskih pogledov povzročiti trenja v koaliciji. Desus nasprotuje posegom v pokojnine, SD ni navdušen nad privatizacijo. A Virant svari: »Koalicija mora biti enotna in pozabiti na strankarski prestiž«.