Višje prispevne stopnje

Po izračunih bi za samostojne podjetnike, ki si izplačujejo minimalno plačo, pomenilo zvišanje s 105 na 123 evrov na mesec.

Objavljeno
02. februar 2014 21.24
vidic/gen-i
N. R., STA
N. R., STA

Ljubljana - Od danes so višje najnižje prispevne stopnje za samostojne podjetnike, zdravstveni prispevki se bodo plačevali tudi od avtorskih pogodb, zvišujejo se tudi prispevne stopnje za poškodbo pri delu.

Zakon tako med drugim spreminja najnižjo prispevno stopnjo za samostojne podjetnike, ki bodo zdaj prispevek plačevali od 60 odstotkov povprečne plače.

Po izračunih bi to za samostojne podjetnike, ki si izplačujejo minimalno plačo, pomenilo zvišanje s 105 na dobrih 123 evrov na mesec.

Prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje se bodo po novem plačevali tudi od avtorskih pogodb in drugih pogodb civilnega prava, in sicer v višini 6,36 odstotka.

Spreminja se višina prispevka za tiste zavarovance, ki si ga sami plačujejo. Ta se bo povišal s 14,17 evra na 22,72 evra.

Prav tako zakon zvišuje prispevne stopnje za zavarovanje za poškodbo pri delu in poklicno bolezen z 0,30 odstotka na 0,53 odstotka za popoldanske samostojne podjetnike pa tudi delavce po pogodbah, kjer bo treba prispevke plačati od vsakega posameznega plačila za opravljeno delo.

Ukrepi bodo v zdravstveno blagajno na letni ravni prinesli okoli 36 milijonov evrov. Novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki uvaja te ukrepe, so poslanci sicer sprejeli 25. oktobra lani. Druge določbe v noveli, denimo prenos evropske direktive v slovenski pravni red in določbe o razporejanju dobičkov prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic, so začele veljati dan po objavi v uradnem listu, 16. novembra.

Od začetka leta so prejemniki dohodkov na podlagi drugega pravnega razmerja, denimo avtorske in podjemne pogodbe, vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, če niso že vključeni v to zavarovanje na kakšni drugi podlagi. Za te prejemnike je dohodek iz drugega pravnega razmerja od začetka leta obremenjen tudi s prispevkom delojemalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5 odstotka od dohodka.