Vlada danes (nepričakovano) o reformnem programu

Ministri so se seznanili z osnutkom Nacionalnega reformnega programa 2013—2014. Osnutek roma v mnenje DZ.

Objavljeno
23. april 2013 18.38
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Ministri so na seji vlade, ki je bila danes sklicana nepričakovano, začeli z obravnavo predloga nacionalnega reformnega programa 2013-2014. Pred sejo izjav niso dajali.

V programu so zajeti načrtovani ukrepi za dosego ciljev javnofinančne konsolidacije, so sporočili po seji vlade.

»Ukrepi upoštevajo tudi prioritete, sprejete v letnem pregledu rasti 2013 na ravni EU in odgovarjajo na specifična priporočila državi (sprejeta na Evropskem svetu junija 2012), hkrati pa neposredno prispevajo k doseganju nacionalnih ciljev Evropa 2020 (sprejetih na ministrski ravni aprila 2010) ter k dosegi zavez Evro plus pakta,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Vlada je pooblastila ministrstvo za finance, da osnutek Nacionalnega reformnega programa posreduje v mnenje Državnemu zboru in Ekonomsko socialnemu svetu.

Nacionalni reformni program (NRP) morajo kot del evropskega semestra države članice predložiti Evropski komisiji (EK), Slovenija ga bo posredovala predvidoma v začetku maja.

O nacionalnem reformnem programu naj bi v četrtek razpravljal celoten parlamentarni vrh. Koalicijski vrh je sicer o ukrepih razpravljal v ponedeljek.

Koalicija naj bi ukrepe dorekla in predstavila na srečanju, ki naj bi bilo predvidoma 6. maja. Reformni program bo zatem potrdila še vlada in ga predvidoma 9. maja poslala v Bruselj.

Konkretni ukrepi tudi po današnji seji ostajajo neznanka. Znano je le, da se tičejo reševanja javnofinačnih razmer, reševanja problema bank, privatizacije oz. umika države iz gospodarstva ter zagona gospodarstva in reševanja prezadolženosti podjetij.