Vlada danes o ...

Vlada je obravnavala zahtevo Varuha po ustavni presoji ZUJF, urejanja vojnih grobišč in slovestnost ob Ruski kapelici.

Objavljeno
30. avgust 2012 16.22
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika

Ljubljana - Vlada je na današnji redni seji med drugim obravnavala zahtevo Varuha človekovih pravic po ustavni presoji ZUJF, sporazum med Slovenijo in Hrvaško glede urejanja vojnih grobišč in problematiko okoli slovestnosti ob Ruski kapelici.

Varuhinja človekovih pravic je julija letos na ustavno sodišče podala zahtevo za oceno ustavnosti 143. člena zakona o uravnoteženju javnih financ, »ker nedopustno posega v človekove pravice ali temeljne svoboščine«. Vlada se s tem ne strinja in pravi, »da navedeni ukrepi niso poseg v pravice, temveč le negativna uskladitev tistega dela pokojnin, ki so bile na podlagi posebnih predpisov pridobljene ali odmerjene pod ugodnejšimi pogoji kot ostale pokojnine«.

Ta del pokojnine nima podlage v vplačanih prispevkih, sredstva zanje v celoti, ali v razliki do višjih zneskov, zagotavlja državni proračun. Negativna uskladitev se nanaša na sorazmerno visoke pokojnine in v nobenem primeru ne prizadene upokojencev s pokojninami, nižjimi od povprečne starostne pokojnine, še navaja vlada.


Sporazum med Slovenijo in Hrvaško o urejanju vojnih grobišč

Vlada je določila predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o urejanju vojnih grobišč, ki je bil sklenjen v Zagrebu že pred štirimi leti 12. maja 2008. Sporazum ureja način obveščanja o obstoju, lokaciji in stanju vojnih grobišč, izmenjavo podatkov v zvezi z vojnimi grobišči, zaščito, vzdrževanje ter urejanje vojnih grobišč, dostop do vojnih grobišč ter lokacije vojnih grobišč, izkop posmrtnih ostankov iz vojnih grobišč in njihov morebitni prenos na drugo lokacijo. Stroške za redno vzdrževanje hrvaških vojnih grobišč krije Slovenija, za redno vzdrževanje slovenskih vojnih grobišč pa Hrvaška. V primeru, da država prevzame nad vojnim grobiščem pokroviteljstvo, stroške ureditve ali prenove krije sama. S sporazumom je predvidena tudi ustanovitev  skupne medvladne mešane komisije, v okviru katere se rešujejo vprašanja, povezana z urejanjem vojnih grobišč.

Slovesnost ob Ruski kapelici

Vlada je v odgovoru na poslansko vprašanje Janija Möderndorferja, v katerem sprašuje, ali je predsednik vlade podal izrecna navodila, kdo lahko v imenu organizatorja nastopa kot govornik na letošnji slovesnosti ob Ruski kapelici pojasnila, da so se program in aktivnosti pri izvedbi  spominske slovesnosti usklajevale skupaj z organizatorji dogodka, ki sta bila Društvo Slovenija - Rusija in občina Kranjska gora. Koncept prireditve je predvideval dva govornika, in sicer predstavnika Ruske federacije in predstavnika Slovenije. Vlada odločno nasprotuje, da se iz spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki ima velik pomen za prijateljske odnose med Slovenijo in Rusijo, poskuša ustvariti ideološko razpravo in delitve, ki jih Slovenija za svojo prihodnost ne
potrebuje.