Višje plače za več kot 60.000 javnih uslužbencev verjetno oktobra

Sindikati in vlada pri del pogajanj skoraj gotovo sklenili, jeseni o plačah zdravnikov in sproščanju varčevalnih ukrepov.

Objavljeno
19. julij 2017 21.29
K. B.
K. B.
Ljubljana – Pomočniki vzgojiteljev, kuharji, hišniki, čistilke, uniformirani poklici in drugi najnižje plačani v javnem sektorju do vključno 26. plačnega razreda bodo višje plače za največ tri razrede prejeli predvidoma oktobra. Za odpravo anomalij bodo namenili 71,4 milijona evrov proračunskih sredstev.

Po več mesecih pogajanj so predstavniki vlade z 19 od 42 reprezentativnih sindikatov podpisali sporazum, ki več kot 60.000 zaposlenim iz plačne skupine J in drugih najbolj podcenjenih poklicev pripisuje napredovanje za največ tri plačne razrede.

To pomeni, da bodo po novem upravičeni za približno eno osnovno plačo na leto več, je pojasnil Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz).

Foto: Uroš Hočevar/Delo

Več kot 26 milijonov za skupino J

»Žal to za tiste, ki jim razliko do minimalne plače plačuje država, tega nismo dosegli tega nismo dosegli. Med takimi je večina od skupno 5800 čistilk, za katere bomo v prihodnosti še iskali rešitve,« je povedal Štrukelj, ki je z nujnimi kompromisi kljub temu zadovoljen.

Rešitev je sprejemljiva tudi za glavnega vladnega pogajalca ministra za upravo Borisa Koprivnikarja: »S sindikati smo po izredno napornih pogajanjih približali in tako izpolnjujemo zavezo najnižje plačanim v skupini J, ki jim namenjamo 25,4 milijona evrov.«

Obe strani sta se še zavezali, da bodo jeseni nadaljevali s pogajanji o spremembah plač zdravnikov in primerljivih poklicev ter o sproščanju drugih še veljavnih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju do leta 2019.