Vlada je klinično mrtva

Desus zahteva odstop Janše, sicer bodo izstopili iz koalicije. Tudi SLS zahteva, da gre, a bodo še čakali.

Objavljeno
14. januar 2013 21.35
Posodobljeno
14. januar 2013 21.35
Ljubljana 14.1.2013 ,glavni odbor SLS, RAdovan Zerjav foto: Tomi Lombar
Zoran Potič, Mario Belovič, notranja politika
Zoran Potič, Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša včeraj ni dobil odgovora, ali so koalicijski partnerji še del vlade. Namesto tega je po sobotnem ultimatu Državljanske liste (DL) zdaj še od Desusa prejel zahtevo, naj zaradi ugotovitev KPK takoj odstopi.

Po sobotnem svetu DL so danes o Janševi zahtevi razpravljali še v preostalih treh koalicijskih partnericah: Desusu, SLS in NSi. Desus se je po razpravi na izvršilnem odboru odločil pridružiti zahtevam DL. Tako zdaj oboji zahtevajo odstop predsednika vlade zaradi obremenjujočega poročila protikorupcijske komisije.

»Zahtevamo odstop predsednika vlade. Če tega ne bo storil, stranka Desus ne bo več sodelovala v koaliciji,« je pojasnil predsednik stranke Karl Erjavec. Zaradi precejšnjega nezadovoljstva ljudi bi bilo najbolje razpisati predčasne parlamentarne volitve, ki bi po njegovem mnenju lahko bile že maja. Erjavec pripisuje malo možnosti za sestavo druge koalicije, če pa bi se že pojavil predlog za novega mandatarja, bi o tem premislili. Desus Janši ni postavil roka za odločitev o odstopu kakor DL v soboto, vendar se jim v stranki zdi desetdnevno obdobje za odstop dovolj razumno.

Nekoliko bolj zadržani so bili v SLS. »Od Janše in SDS zahtevamo, da v najkrajšem možnem času predlagata novega mandatarja,« je po seji vodstva stranke povedal predsednik Radovan Žerjav. SLS bo v vladi vztrajala do februarske seje državnega zbora, na kateri naj bi sprejeli reformo trga dela. Če se po tem Janša ne bo umaknil, bo SLS zapustila koalicijo. V vmesnem času je stranka naklonjena iskanju tehničnega mandatarja. Ne bojijo pa se niti predčasnih volitev, ki bi bile po njihovem mnenju »v tej situaciji tudi najbolj poštene do ljudi«. V svetu NSi pa so prepričani, da je za Slovenijo najbolje, da sedanja vladna koalicija nadaljuje svoje delo ter izvede in uveljavi začete reforme. A kot je povedala predsednica stranke Ljudmila Novak, odločitev o tem, ali bo odstopil, prepuščajo predsedniku vlade Janezu Janši.

Stranka SDS se je na vse to oglasila le s tvitom, češ da je poslancev SDS več kot v Desusu, DL, SLS in NSi skupaj. »Mirno lahko gre kdorkoli k Jankoviću in Lukšiču, komaj čakamo to sanjsko ekipo.«

Premier Janša se je včeraj sestal z nekaj ministri, javnosti pa v nasprotju s pričakovanji ni pojasnjeval ničesar. Prejšnji četrtek je namreč napovedal, da bo svojo dokončno odločitev sporočil v ponedeljek in da bo, če ne dobi odgovorov, ustavil vse mednarodne dejavnosti in se začel pripravljati na volitve. Danes je premier sicer na uradnem obisku v Azerbajdžanu. Karl Erjavec pa je k temu pripomnil, da sporočilo o odstopu lahko pošlje tudi od tam.

Kaj torej lahko pričakujemo? Minister Janez Šušteršič je s prispodobo povedal, da bodo v vladi »kosilo kuhali, dokler ne bo ločitve«. Minister Andrej Vizjak je zanikal možnost, da bi on ali kdo drug iz SDS nadomestil Janšo in napovedal skorajšnji padec vlade.