Vlada predlaga novo veleposlaništvo v Iranu

Zunanji minister Karl Erjavec je diplomatsko prisotnost v Teheranu označil za prioriteto.

Objavljeno
05. maj 2016 16.38
Posodobljeno
05. maj 2016 16.38
lvu mzz
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - Vlada je na današnji seji predlagala odprtje slovenskega veleposlaništva v Iranu.

V sporočilu po seji so poudarili, da Slovenija za nadaljnjo krepitev političnih in gospodarskih odnosov z Iranom potrebuje stalno diplomatsko prisotnost v Teheranu.

»V Iranu obstajajo številne neizkoriščene priložnosti za dvostransko sodelovanje, zato mora Slovenija nadaljevati s prizadevanji za večjo prepoznavnost in promocijo. Pri tem ima rezidenčna diplomatska prisotnost velik pomen,« so na vladi zapisali v sporočilu.

Z odprtjem veleposlaništva bi se lahko dodatno krepili politični odnosi in možnosti sodelovanja na področjih kulture, izobraževanja, turizma, okolja, raziskav in znanosti. »Predvsem pa lahko s tem nudimo ustrezno podporo slovenskemu gospodarstvu pri vstopu na 80-milijonski trg, ki spada med enega najbolj perspektivnih trgov na Bližnjem vzhodu,« so poudarili v vladi in dodali, da se slovenska podjetja zelo zanimajo za odprtje veleposlaništva.

Z odprtjem veleposlaništva bo posledično vzpostavljeno tudi konzularno poslovanje, v sklopu tega tudi vizumsko poslovanje. Storitve slovenske javne uprave bodo na ta način tudi v Iranu hitreje in lažje dostopne, kar bo olajšalo delovanje slovenskih podjetij in drugih ustanov, ki delujejo na tem območju, pojasnjujejo v vladi.

Zunanji minister Karl Erjavec je po sklenitvi dogovora mednarodne skupnosti z Iranom glede njegovega jedrskega programa in v luči odprave sankcij proti tej državi je odprtje veleposlaništva v Teheranu označil za prioriteto.

Slovenija je v preteklosti že imela veleposlaništvo v Iranu, ki pa ga je leta 2013, ko je položaj zunanje ministra prav tako zasedal Erjavec, zaradi varčevanja zaprla.