Vlada še brez dogovora o davku na nepremičnine

Najtrši oreh proračuna je davek na nepremičnine. DeSUS bo proračun podprl v vsakem primeru.

Objavljeno
14. oktober 2013 12.59
uho/Nepremicnine - Fuzine
An. B., Pi. K., Delo.si
An. B., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin so danes na kolegiju pri premierki Alenki Bratušek razpravljali o proračunskih ukrepih. Najtrši oreh je, kot kaže, zdaj prav predlog zakona o davku na nepremičnine, ki je na noge že spravil gospodarstvenike, kmete in verske skupnosti. Predlog zakona bodo vladni predstavniki v prihodnjih dneh usklajevali še s predstavniki posameznih skupin, tudi kmetov.

Koalicija o predlogu tudi po današnjem sestanku ni dosegla dogovora. DeSUS namreč zahteva natančne izračune glede učinkov zakona. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je sicer zagotovil, da bo stranka v vsakem primeru podprla proračun, ki predvideva nepremičninski davek kot enega glavnih virov financiranja.

»Po kolegiju koalicijskih partnerjev pri premierki Alenki Bratušek še ni jasno, ali bo predlog zakona o davku na nepremičnine ostal nespremenjen ali bo med skupinami prebivalcev dopuščal izjeme. To je še stvar tehničnih rešitev, ki jih bo pripravilo finančno ministrstvo,« je povedal prvak SD Igor Lukšič, ki sicer meni, da bo vlada zakon v četrtek potrdila.

Lukšič je ocenil, da pogovori koalicije o davku na nepremičnine potekajo v pravo smer in da bo prišlo do ustreznega soglasja, »kar bo rešilo velike finančne težave, pred katerimi je Slovenija.«

Finančni učinek nepremičninskega davka bo, kot zagotavlja Lukšič, takšen, kot je predviden v predlogu zakona.

Medtem pa prvak SD ni konkretno odgovoril na vprašanje, ali bi utegnili kateri od skupin prebivalstva popustiti pri plačilu davka na nepremičnine. To je po njegovih besedah še stvar tehničnih rešitev, ki jih bo pripravilo ministrstvo za finance. Glede ključnih zadev v zakonu pa je koalicija, kot pravi, usklajena.

Igor Lukšič (SD) se je pred kolegijem vlade zavzel za davčne nepremičninske izjeme, ki bodo omogočile razvoj in po drugi strani ne bodo bremenile ljudi, ki nimajo dovolj niti za preživetje.  Po njegovem mnenju je težava na finančnem ministrstvu, ki je v vsaki vladi orientirano le na prihodke, od kje pridejo, pa jih ne zanima.

Idejo, da bi upokojencem država omogočila odlog davščin in plačilo prenesla na dediče je predsednik SD ironično označil za »ustvarjalno.«

Na današnjem sestanku se je pričakovalo, da bo finančno ministrstvo predstavilo konkretne izračune učinkov novega davka.

Koalicijski partnerji so sestanek zapustili brez izjav.

Geodeti bodo predvidoma v začetku leta 2014 vsem lastnikom poslali obvestilo o posplošeni tržni vrednosti njihovih nepremičnin, vključno s podatki o lastnostih nepremičnin, na podlagi katerih so ocenili vrednost.

Od danes so v javnih evidencah pripisane nove vrednosti 6,5 milijona evidentiranim nepremičninam, ki bodo skoraj zagotovo tudi osnova za prihajajoči davek na nepremično premoženje.

Dostop do podatkov o vrednosti nepremičnin na spletni strani Geodetske uprave RS (Gurs) zaradi tehničnih težav nekaj čas ni bil mogoč, a je bila napaka kasneje odpravljena.