Vlada sprejela dopolnjena izhodišča za pogajanja s Fidesom

Pogajanja med vlado in Fidesom se bodo nadaljevala v torek.

Objavljeno
13. februar 2017 19.57
jsu*Podpis parafe Fides
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela dopolnjena izhodišča za nadaljevanje pogajanj o spremembah kolektivne pogodbe za zdravnike z njihovim sindikatom Fides. Pogajanja med vlado in Fidesom, ki sledijo sporazumu iz začetka decembra, se bodo nadaljevala v torek.

Pred sporazumom so zdravniki dva tedna stavkali v obliki 40-urnega delovnega tednika. To je v bolnišnicah povzročilo večje težave, tik pred zaostritvijo stavke pa so se z vlado uspeli dogovoriti. V sporazumu, ki sta ga podpisala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, so se med drugim dogovorili o nadaljnjih pogajanjih za spremembo kolektivne pogodbe za zdravnike, s katero bi med drugim izboljšali status mladih zdravnikov, specialistov in specializantov.

Kuštrin je kot najpomembnejše navedel še uveljavitev in priznanje standardov in normativov ter nagrajevanje zdravnikov, ki standarde in normative presegajo. Prav tako so se dogovorili o tem, da bo vlada pripravila spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki predvideva možnost napredovanja višje od 57. plačnega razreda.

Kolar Celarčeva je po podpisu poudarila, da je sporazum namenjen zlasti skrajševanju čakalnih dob ter nagrajevanju dodatnega, uspešnega in učinkovitega dela. A je ta dogovor, ki je težak okoli 55 milijonov evrov, povzročil težave vlade pri pogajanju z ostalimi sindikati javnega sektorja in pravi vihar v koaliciji. Sporazum so nato vendarle potrdili na vladi, a le z glasovi SMC.

Fides je v začetku decembra prekinil stavko za dva meseca, a ker se v tem času niso uspeli dogovoriti, so 20. januarja sklenili podaljšati zamrznitev stavke še za dodaten mesec.