Je 6. člen zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti ustaven?

Tožnici v tožbi zoper državo navajata, da jima je bila kršena pravica do enakosti pred zakonom.

Objavljeno
02. januar 2014 15.27
Posodobljeno
02. januar 2014 15.27
reut*TAIWAN
M. Č., STA
M. Č., STA
Ljubljana - Vlada je na današnji seji sprejela mnenje o zahtevi upravnega sodišča za oceno ustavnosti 6. člena zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti in ga posredovala državnemu zboru, so po seji sporočili z vlade. Zakon v omenjenem členu ureja postopek registracije skupnosti.

Kot pojasnjujejo na vladi, sta tožnici na upravno sodišče vložili tožbo zoper državo, s katero izpodbijata odločbo kamniške upravne enote. Z njo je upravna enota zavrnila njuno zahtevo za registracijo istospolne partnerske skupnosti izven uradnih prostorov, poroča STA.

Upravna enota Kamnik se v obrazložitvi odločbe sklicuje na 13. člen pravilnika o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti. Tožnici pa v tožbi navajata, da jima je bila kršena pravica do enakosti pred zakonom iz 14. člena ustave.

Upravno sodišče je ocenilo, da je 6. člen zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti v neskladju s prvim odstavkom 14. člena ustave, saj istospolne partnerje postavlja v drugačen položaj, kot ga imajo raznospolni partnerji.

Na vladi opozarjajo, da je ustavno sodišče julija 2009 v postopku za oceno ustavnosti 22. člena zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti, ki je urejal dedovanje med partnerjema, ugotovilo neskladnost tega člena z ustavo. Ob tem je sodišče navedlo, da je registrirana partnerska skupnost razmerje, ki je po svoji vsebini podobno zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti. Enako mnenje je sodišče zavzelo tudi v odločbi iz marca 2013.

Tudi za to skupnost je bistvena značilnost stabilna povezanost dveh oseb, ki sta si blizu, si medsebojno pomagata in se podpirata. Etično in čustveno bistvo registrirane partnerske skupnosti, ki ga izraža 8. člen zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti, po katerem se morata partnerici ali partnerja medsebojno spoštovati, si zaupati in si medsebojno pomagati, je podobno kot pri skupnosti med žensko in moškim, so zapisali na vladi.

Podobno kot gre po presoji ustavnega sodišča pri zakonski ureditvi dedovanja za izvrševanje ustavno določene človekove pravice do dedovanja po 33. členu ustave, gre po prepričanju vlade pri drugih primerih pravne ureditve, "ko je registrirana istospolna partnerska skupnost obravnavana drugače kot heteroseksualna skupnost zakoncev, za razlikovanje pri izvrševanju drugih ustavno določenih človekovih pravic, do katerega pride zaradi osebne okoliščine in ki ga ni mogoče objektivno in razumno opravičiti".

Po mnenju vlade gre torej za primere zakonodajnih rešitev, ki so v neskladju z načelom enakosti, kot je to določeno v prvem odstavku 14. člena ustave.

Določilo 6. člena zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti ne določa prostora, v katerem se opravi registracija partnerske skupnosti. Uradne prostore za postopek registracije določa pravilnik o registraciji istospolne partnerske skupnosti. Ker v zakonu prostori za registracijo niso določeni, vlada meni, da je vsebino možno v skladu s 7. členom zakona urediti v podzakonskem aktu.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je sicer že v pripravi predlog sprememb in dopolnitev pravilnika o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti, ki se nanašajo na 13. in 14. člen pravilnika. Predlog predvideva določitev uradnih prostorov, uradnega časa za registracijo istospolne partnerske skupnosti, registracijo istospolne partnerske skupnosti izven uradnih prostorov ali izven uradnega časa za registracijo na podoben način, kot ga za sklepanje zakonske zveze ureja pravilnik o sklepanju zakonske zveze, še sporočajo z vlade.