Vlada sprejela uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju

Z uredbo se popravljajo anomalije, ki so se določenemu delu javnih uslužbencev zgodile leta 2006 in nikoli niso bile odpravljene.

Ma. F., STA, Be. B.
čet, 30.11.2017, 11:34; spremenjen: 16:50
Finančni učinki uredbe so sicer ocenjeni na 8, 8 milijona evrov. Kot je pojasnil Koprivnikar je ob tem jasneje in enostavneje določajo tudi sistem uvrščanja ravnateljev v plačne razrede. Makovec Brenčičeva je k temu dodala, da so premaknili razpon plačnih razredov, v katere so lahko ravnatelji umeščeni, in sicer je to sedaj od 47. do 53. plačnega razreda. V preteklosti pa so bili umeščeni najnižje od vseh ravnateljev in direktorjev v javnih zavodih, je dodala.

Ljubljana – Potem ko so pred dvema tednoma obravnavo uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju umaknili s seje vlade, kar je sprožilo nezadovoljstvo zlasti na področju izobraževanja, je danes vlada omenjeno uredbo vendarle sprejela. Kot je sporočila prek twitterja, z njo odpravljajo zaznane sistemske anomalije.

Z danes sprejeto uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju vlada popravlja plače približno 2400 ravnateljem in direktorjem javnih zavodov. Večina jih je s področja izobraževanja, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Potrdil je, da je bila uredba na vladi sprejeta s preglasovanjem.

Omenjeno uredbo so sicer pred dvema tednoma po koalicijskem usklajevanju, ki je potekalo pred sejo vlade, z dnevnega reda umaknili. V koaliciji so takrat pojasnjevali, da je treba vprašanja, povezana s plačnimi anomalijami, reševati skupaj in ne vsakega posebej. V javnosti pa je nastal vtis, da se je koalicija ustrašila negativnega odziva javnosti.

Po umiku uredbe, ki bo zvišala tudi plače ravnateljev, so bili nezadovoljni zlasti v šolstvu. Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Andreja Barle Lakota je prejšnji teden po seji vlade, na kateri je ta znova razpravljala o umaknjeni uredbi, ministrici Maji Makovec Brenčič ponudila svoj odstop, a ga ta ni sprejela.

Za višje plače tudi Sviz

K zvišanju plač ravnateljev, pa tudi plač učiteljev in drugih strokovnih delavcev, od vrtca do univerze, so v minulem tednu pozvali tudi predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikata direktorjev in ravnateljev ter združenj in skupnosti ravnateljev v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Podprli so tudi napoved o odločanju za splošno stavko v izobraževanju.

Današnjo odločitev vlade je sicer nakazovala že izjava vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer po sestanku koalicije pred sejo vlade. Pojasnila je namreč, da jih je minister za javno upravo Boris Koprivnikar na kratko seznanil s potekom pogajanj s sindikati javnega sektorja, kot ključno pa je izpostavila, da vlada danes nadaljuje razpravo v zvezi z omenjeno uredbo.

Z njo se namreč po njenih besedah popravljajo anomalije, ki so se določenemu delu javnih uslužbencev zgodile leta 2006 in nikoli niso bile odpravljene. Izpostavila je ravnatelje v šolah in izrazila pričakovanja, da se bo danes to popravilo, potem pa bodo lahko »na tej podlagi nadaljevali v luči pričakovanih zavez in zmožnosti države«. V združenjih ravnateljev so sicer z uredbo zadovoljni. Na novinarski konferenci so sodelovali tudi njihovi predstavniki, ki so poudarili, da ne gre za dvig plač, ampak za odpravo dolgoletnih anomalij in krivic.

Sprejetje uredbe sta pozdravili tudi predsednica Društva srednješolskih ravnateljev Nives Počkar in predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se je vzdržala glasovanja o uredbi. Na novinarski konferenci po seji vlade pa je pojasnila, da gre za del ukrepov v zvezi z odpravo plačnih anomalij, katerim se je vlada zavezala s podpisom dogovora s sindikati. Resorji bodo po njenih besedah sredstva zagotovili znotraj svojih finančnih načrtov.

Prijavi sovražni govor