Vladi se malce dviga podpora

Razlika med podporo SDS in SMC je manj od odstotka, dve anketi kažeta različne rezultate.

Objavljeno
24. maj 2015 23.28
tlo janša
B. T., gospodarstvo, STA
B. T., gospodarstvo, STA
Ljubljana - Vlada je ta mesec nekoliko popravila vtis, glede na anketo, ki jo je za POP TV opravil Inštitut Mediana. Od aprila ji je podpora zrasla za dobrih pet odstotnih točk in zdaj uživa podporo 28,7 odstotka volivcev. Dela vlade Mira Cerarja ne podpira 56,3 odstotka vprašanih, 15 odstotkov anketirancev pa je odgovorilo z Ne vem.

Med strankami na vrhu ostaja SDS, ki bi jo volilo 12,7 odstotka upravičencev, 12,4 odstotka pa bi volilo SMC. Sledi SD s 7,9-odstotno podporo, ZL bi volilo sedem odstotkov volivcev. Na petem mestu je DeSUS s 5,8-odstotno podporo, na šesto mesto pa se je s 4,3-odstotno podporo uvrstila zunajparlamentarna SLS. NSi je podpora padla že tretji mesec zapored, in sicer na 2,7 odstotka.

Število neodločenih volivcev tudi maja ostaja visoko, saj se 5,9 odstotka vprašanih volitev sploh ne bi udeležilo, 20,2 odstotka upravičencev pa jih ne ve, koga bi volili. Da ne bi volilo nobene od obstoječih strank, je odgovorilo 14,9 odstotka vprašanih.

Na prvem mestu priljubljenih politikov medtem vztraja predsednik republike Borut Pahor z oceno 3,43, sledi pa mu evropska komisarka Violeta Bulc z oceno 3,35. Na tretjem mestu so izenačeni premier Miro Cerar, kmetijski minister in prvak SD Dejan Židan ter nekdanji evropski komisar Janez Potočnik z oceno 3,1.

Po anketi Episcentra prva SMC

Po anketi Episcentra, ki jo je objavil Planet TV, bi SMC volilo 20,7 odstotka, SDS pa 20 odstotkov vprašanih. Podpora vladi je po tej anketi zrasla na 48 odstotkov, a ima vlada še vedno manj podpornikov kot nasprotnikov, teh je 52 odstotkov.

Vodilnima strankama sledita ZL in SD s po 13,5-odstotno podporo, tema dvema pa NSi, ki bi jo volilo osem odstotkov, in DeSUS, ki bi ga izbralo 6,8-odstotka vprašanih. Da bi volilo zunajparlamentarno SLS, je odgovorilo 2,9 odstotka anketiranih, ZaAB pa bi jih izbralo 0,1 odstotka. Neopredeljenih je bilo 0,5 odstotka vprašanih, 9,9 odstotka bi jih volilo katero drugo stranko, 4,2 odstotka pa jih svoje presoje ni želelo izdati.

Med politiki najbolj priljubljen ostaja predsednik republike Borut Pahor s 76-odstotno podporo. Na drugem mestu je evropska komisarka Violeta Bulc (68 odstotkov), sledijo evropska poslanka Tanja Fajon (59 odstotkov), predsednik vlade Miro Cerar (56 odstotkov) in predsednik SD Dejan Židan (49 odstotkov).