Cerar za letos napovedal davčno in zdravstveno reformo

Ministri še vedno uživajo premierovo podporo. Privatizacija se bo nadaljevala.

Objavljeno
01. februar 2016 15.11
Š. P., Pi. K., Peter Jančič, Zoran Potič
Š. P., Pi. K., Peter Jančič, Zoran Potič

Ljubljana − Člani vlade s premierom Mirom Cerarjem na čelu so se sestali na delovnem posvetu, na katerem so ovrednotili svoje delo in začrtali prioritete. Po koncu srečanja se je večina ministrov izognila novinarjem, prioritete pa je predstavil predsednik vlade Miro Cerar, kasneje naj bi to storili tudi še vsi ministri.

V letu 2016 bo tako vladna prioriteta ohranjanje politične stabilnosti, saj brez nje, kot je poudaril Cerar, začrtanih projektov ne bodo morali uresničiti. Ministrska ekipa tako ostaja enaka. Med področji, ki jih bo vlada letos spreminjala, je Cerar poudaril izboljšanje zdravstvenega sistema za bolnike kot tudi zdravstvene delavce. Letos naj bi tako luč ugledal sistem enotne in celovite dolgotrajne oskrbe. Zakon je, kot smo na Delu že pisali, že v pripravi, a je nadaljevanje zaradi pomanjkanja finančnih sredstev zastalo.

Cerar je napovedal tudi novo davčno zakonodajo, ki naj bi znižala stroške dela. »Slovenija mora postati bolj konkurenčna, privlačna za domače in tuje investitorje,« je poudaril in dodal, da se bo postopek privatizacije nadaljeval.

Napovedal je še spremembe na področju pravosodja, kjer bo imelo prednost zmanjševanje sodnih zaostankov. Pozornost bo tudi na obnovljivih virih energije in ohranjanju naravnih virov. V zvezi s tem je napovedal, da bi se več tovora usmerilo na železniško infrastrukturo in da bi se celovito energetsko saniralo stavbe. Napovedal je še obnovo cest ter nadaljevanje gradnje avtocestnega odseka Draženci- Gruškovje. Podrobneje bodo načrte predstavili še resorni ministri.

Cerar se ni mogel izogniti vprašanjem o etičnosti delovanja vlade, zlasti glede na prevladujoče prepričanje, da mu je spodrsnilo pri Mramorju, ko ni sprejel odstopa zaradi dodatkov na stalno pripravljenost. »Etični kompas vlade je jasen, nič se ni spremenilo. Napake, ki jih delamo, popravljamo. V primeru Mramorja in Brenčičeve sem ocenil, da napake, za katere sta se opravičila in jih popravila, pripravljamo tudi ukrepe za ureditev dodatkov, niso bile tako hude,« je dejal Cerar. Da je tudi to del etike, je dejal.

Erjavec: Desus ostaja trden člen

»Očitno je predsednik vlade zadovoljen z delom ministrov, tudi ministrov stranke Desus. To sem tudi nekako pričakoval. Vlada gre naprej v isti sestavi,« je med sejo izvršilnega odbora Desusa povedal zunanji minister Karl Erjavec in dodal, da bo premier morda kdaj pozneje opravil ponoven posvet in premislil, ali gre lahko ta ekipa »naprej do konca mandata«.

Desus bo še naprej konstruktiven člen vlade, ocena je, da v tem trenutku politična kriza ni primerna, ker si ne želimo politične nestabilnosti, je povedal Erjavec in dodal: »Zadovoljni smo tudi z uresničevanjem koalicijske pogodbe. Ta mesec je bilo usklajevanje pokojnin. Ne glede na mnenje ministra za finance Dušana Mramorja, ki meni, da je situacija še vedno tako delikatna, da moramo dobro premisliti glede izdatkov.«

O aferi z izplačanimi dodatki je Erjavec povedal, da je bil na posvetu na vladi, ko je bil zraven, »pogovor v glavnem o delu ministrov, ne pa o raznih drugih zadev, s katerimi se ukvarja javnost«.

O tveganjih pri optimističnih načrtih, ki jih ima vlada, je Erjavec opozoril, da se država sooča z velikimi izzivi zaradi migrantske krize, številnih kriznih žarišč, vpliv imajo lahko tudi težave v azijskih ekonomijah, a ključno bo, da Slovenija ohranja gospodarsko rast, zlasti pa se Erjavcu zdi pomemben projekt drugi tir in modernizacija železnic. »Tudi za dodaten zagon slovenskega gospodarstva,« je dejal Erjavec.

Židan: Enaka merila za vse

Po današnjem dopoldansem srečanju je izjavo za medije dal tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter prvak SD Dejan Židan.

Ministri so po njegovih besedah predstavili svoje prioritete in pojasnili, kako so zadovoljni z realizacijo prioritet v lanskem letu, predsednik vlade pa je razgrnil prioritete vlade kot celote v letošnjem letu.

Na vprašanje, ali so v SD zadovoljni z odločitvami premiera, zlasti po tem, ko je zaščitil finančnega ministra Dušana Mramorja, je Židan ponovil, da je mnenje o tej odločitvi Cerarju že povedal v zaprtem krogu. Prošnja SD predsedniku vlade pa je, da ima enaka merila za vse člane vlade, je ponovno poudaril Židan.

Poročila o svojem delu in prioritetah so ministri Cerarju posredovali pisno, v zadnjem tednu pa je s člani vlade opravil tudi individualne pogovore.

Po zadnjih javnomnenjskih anketah je sicer podpora vladi strmo padla in so vlado zadnje mesece pretresale afere − najbolj sta bila zaradi neupravičenega prejemanja dodatkov za stalno pripravljenost na fakulteti na udaru minister za finance Dušan Mramor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. A jima je Cerar stopil v bran.